Darila slovenskih škofov ob obisku Ad limina Apostolorum v Rimu

Slovenski škofje na obisku Ad limina Apostolorum bodo svetemu očetu Frančišku podarili darove, ki ponazarjajo Slovenijo in slovensko vernost: kopijo milostnega reliefa Marije Zavetnice s plaščem s Ptujske Gore, svečo na podstavku iz hruškovega lesa ter med.

 

Vsem prefektom rimskih dikasterijev, voditeljem papeških kolegijev in drugim uglednim sogovornikom, s katerimi se bodo srečali v času obiska, bodo škofje podarili svečo z izbranimi motivi iz čebeljega voska na lesenem podstavku in med. Darovi kažejo na skrb, ki jo imamo Slovenke in Slovenci za ohranjanje stvarstva, ter dolgo tradicijo slovenskih duhovnikov pri spodbujanju in širjenju čebelarstva na Slovenskem.

Predstavitev darov

Replika milostnega reliefa Marije Zavetnice s plaščem
Slovenci smo Marijin narod. Pristna pobožnost in češčenje Marije, Božje Matere, se prepletata z zgodovino našega naroda. Prva krščanska svetišča na naših tleh, prve častitljive božjepotne in župnijske cerkve so posvečene Božji Materi Mariji, med njimi tudi stolnica v Kopru.

V Božji Materi Mariji so Slovenci vedno videli svojo priprošnjico in zavetnico. V času največjih preizkušenj so se zatekali k Njej. Tako se tudi verno ljudstvo mariborske nadškofije, posebej še v gospodarskih težavah, v katerih je nadškofija zaradi gospodarske krize, zateka k Mariji Zavetnici s plaščem na Ptujski Gori. Osrednja Marijina božjepotna bazilika za mariborsko nadškofijo je na poseben način postala kraj molitve in spokornih dejanj, kjer so izrečene številne prošnje za Božjo pomoč in primerno iskanje rešitev iz težke situacije.

Izmed številnih Marijinih upodobitev po slovenskih cerkvah je podoba ptujskogorske Marije Zavetnice s plaščem, ki je nastala okoli leta 1410, ena največjih mojstrovin. Ni veliko božjepotnih cerkva v Evropi, kjer bi Marija tako na široko razprostirala svoj milostni plašč, v tako veličastnem svetišču, za katerega umetnostni zgodovinarji pravijo, da predstavlja »visoko pesem gotike«. Marijina podoba se nahaja v baročnem glavnem oltarju bazilike in srčno vabi romarje. Pod njenim plaščem je upodobljenih 82 oseb, kar predstavlja dragoceno zbirko portretov ljudi takratnega časa. Med njimi najdemo portret Bernarda III., ustanovitelja božje poti na Ptujski Gori, portret njegove žene Valburge, dveh Frančiškovih manjših bratov ter mnogih predstavnikov plemstva, cerkvenih dostojanstvenikov in drugih ljudi.

Slovenski škofje želijo v imenu vsega Božjega ljudstva na Slovenskem podariti svetemu očetu Frančišku kopijo te Marijine podobe, saj upodobitev lepo ponazarja Marijino materinsko odprtost do vsakega, ki išče Božje usmiljenje in bližino. Marija s svojim plaščem kaže tudi, da je zavetnica mnogim ljudem, kakor je tudi Cerkev poklicana, da nudi zavetje in varnost vsem, ki postanejo del njenega občestva.

Sveča in lesen podstavek
Sveča je luč, ki predstavlja Kristusa, Odrešenika človeštva. S svojim vstajenjem na veliko noč je zmagal smrt in temo. Sveča je, kakor lahko slišimo pri bogoslužju velikonočne vigilije, narejena »iz voska marljivih čebel«, ki s svojim delom prinašajo človeku hrano, zdravilo in luč.

Slovenci že stoletja na poseben način cenimo čebele, saj predstavljajo krepost, skromnost in marljivost. Obenem odražajo naš odnos do Božjega stvarstva in spoštovanje do ohranjanja neokrnjene narave. Čebele so v slovenski kulturi znamenje delavnosti, poštenja in preprostosti. Zato si je Slovenija prizadevala in tudi dosegla, da je Organizacija združenih narodov določila 20. maj za svetovni dan čebel. Letos ga bomo praznovali prvič. Gre za povabilo in opozorilo vsemu svetu, da moramo ohranjanje stvarstva začeti pri najmanjših in najbolj ranljivih.

Slovenski duhovniki so si že v 18. stoletju prizadevali, da je čebelarstvo dobilo ustrezno strokovno podlago, znanstvena književna dela in se je razširilo med ljudstvom. Na poseben način izstopa delo duhovnika Petra Pavla Glavarja, ki je za slovenske otroke odprl šolo, kjer so se lahko učili čebelarjenja. Leta 1776 je v slovenščino prevedel prvi priročnik za čebelarje v tedanjem habsburškem cesarstvu, ki ga je Anton Janša napisal v nemškem jeziku.

Mnogi slovenski župniki so bili tudi sami čebelarji: npr. župnik v Grižah Janez Goličnik (1737–1809), kočevski župnik Jurij Jonke (1777–1864), Janez Sumper (1827–1888) in župnik na Vrhniki Franc Laekmayer (1863–1946). Slednji je pri Celjski Mohorjevi družbi izdal strokovni knjigi o čebelarstvu, ki sta dosegli rekordno naklado 84.389 izvodov.

Duhovniki so s širjenjem čebelarstva pomagali ljudem pridobiti kakovostni pridelek medu, ki je zaradi svojih zdravilnih lastnosti prisoten v vsaki domači lekarni, ter tudi boljši družinski prihodek.

Sveča je postavljena na podstavek iz hruškovega lesa. Slovenija je prekrita z neokrnjenimi gozdovi, zato jo upravičeno imenujemo »zelena oaza« v Evropi. Les, na katerem stoji sveča, luč, simbolizira križ, na katerem je Jezus Kristus s svojo smrtjo odrešil svet. Tako se na simbolni ravni motiv križa, ki ponazarja trpljenje in bolečino velikega petka, prepleta z lučjo in veseljem velikonočnega jutra.

Vsaka sveča je unikatno ročno delo. Izdelala jih je Marjana Korošec.

Med
Med, sad dela marljivih čebel, je dar in izraz Božje naklonjenosti: »nasičeval bi ga z medom iz skale« (Ps 81,17); simbol sladkosti Božjih sodb, saj Psalmist pravi, da poleg resničnosti in pravičnosti, so »bolj zaželene kakor zlato, bolj kakor obilje čistega zlata; bolj kakor med so sladke, kakor med iz satovja« (Ps 19,11b); je simbol ljubezni: »Tvoje ustnice kapljajo med, nevesta, med in mleko sta pod tvojim jezikom« (Vp 4,11). Iz Svetega pisma izhaja pregovorni izrek izobilja in preskrbljenosti, v katerem med predstavlja obljubljeno deželo, kjer se bosta cedila mleko in med (prim. 2 Mz 3,8.17; 13,5), ter je mana, hrana iz nebes, s katero so se Izraelci krepčali na poti iz sužnosti (prim. 2 Mz 16,31).

Urad za stike z javnostjo SŠK

 

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

katoliskacerkev Jutri #5julij obhajamo slovesni #praznik slovanskih #apostolov svetih bratov Cirila in Metoda. Njun praznik je pril… https://t.co/9yqaivlkhm
15hretweet
katoliskacerkev Človeku, ki noče verjeti na besedo, ampak se hoče prepričati na lastne oči, pravimo 'neverni Tomaž'. Zakaj? Ta rek… https://t.co/uWkFInVM21
katoliskacerkev Vabljeni #danes v Muzej krščanstva na Slovenskem, kjer bo ob 18. uri odprtje gostujoče razstave Potujoča misijonska… https://t.co/sVKrdz9vSC
katoliskacerkev ‼️ Slovenski škofje ordinariji so v #danes #30junij sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja… https://t.co/ZWzv7i0nlP

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next
Angela Folinjska - 4. januar

Angela Folinjska - 4. januar

Neža Praška - 2. marec

Neža Praška - 2. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Elija Asiški – 23. april

Elija Asiški – 23. april

Brat Egidij - 23. april

Brat Egidij - 23. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Marjeta Kortonska – 16. maj

Marjeta Kortonska – 16. maj

Paskal Bajlonski -  17. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Krispin – 21. maj

Krispin – 21. maj

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

BONAVENTURA - 15. julij

BONAVENTURA - 15. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ran – 6. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ra…

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

Leonard Portomavriški – 26. november

Leonard Portomavriški – 26. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

Brat Juniper

Brat Juniper