Duhovni kapitelj

Bratje Slovenske minoritske province sv. Jožefa smo 24. in 25. oktobra 2023 v minoritskem samostanu na Ptuju obhajali duhovni kapitelj z naslednjo vsebino: Naša poklicanost in duhovni poklice.

Br. Štefan Kožuh OFM Cap nas je spodbudil, da v središče našega posvečenega življenja postavimo naš odnos z Bogom. V smislu tega je naša velika odgovornost gojiti osebno in skupno molitev. Življenje z Bogom ni nikoli dokončan proces. Gre za prehajanje od tega kar sem v podobo Jezusa Kristusa. Le tako se lahko zgodi, da bo nekega dne Jezus zmagal v meni. V smislu tega se moramo odločiti za »močne čase« v tednu, mesecu in letu. Lep vzgled nam je sv. Frančišek.

S. Štefka Klemen OSU je v svojem razmišljanju o poklicanosti spregovorila o poklicnosti. Najprej moramo sami živeti z veseljem svojo poklicanosti, ki jo je potrebno vedno poživljati. Šele nato lahko in moramo drugim spregovoriti, da smo vsi po krstu poklicani v razne službe; med ostalim nekateri tudi v  redovništvo in duhovništvo. Nagovorjene je potrebno spremljati, vzgajati in oblikovati.

P. Stjepan Brćina OFM Conv. je predstavil apostolat, ki ga opravlja med mladimi v Zagrebu in tudi po mnogih drugih krajih. Tedensko organizira srečanje, ki je sestavljeno iz obhajanja sv. evharistije, kateheze in adoracije ter priložnosti za sv. spoved. Mnogi mladi aktivno sodelujejo na teh srečanjih in nekateri med njimi tudi odgovorijo na Božji klic in se odločijo, da stopijo na pot redovništva in duhovništva.

Duhovni kapitelj je okrepil naše bratske vezi; poživil naše veselje, da nas je Gospod poklical in opogumil v upanju, da nam bo Gospod podaril novih poklicev, če bomo dosledni v našem življenju in vztrajni molitvi.

p. Milan Kos

 

Pozdrav generalnega ministra ob prazniku svetega Frančiška Asiškega 2023

Sreda, 27. september 2023

»Nekega dne so v tej cerkvi [v Porciunkuli] brali evangelij o tem, kako je Gospod poslal svoje učence oznanjat. Sveti božji mož je, brž ko je razumel evangeljske besede in se je maša končala, ponižno prosil duhovnika, naj mu razloži evangelij. Ko mu je ta vse po vrsti razložil in je sveti Frančišek slišal, da Kristusovi učenci ne smejo imeti ne zlatega ne srebrnega denarja niti bisage niti vreče niti kruha in naj na nosijo na pot palice ne čevljev ne dveh tunik, ampak naj oznanjajo božje kraljestvo in pokoro, se je v hipu vzradoval v Svetem Duhu in rekel: »To je tisto, kar hočem, to je tisto, kar iščem. To si želim iz vsega srca storiti.« (1Cel IX, 22; FF 356)

Dragi bratje, vse vas bratsko pozdravljam ob prazniku našega serafinskega očeta svetega Frančiška v tem letu 2023. Pred osemsto leti, ob istem letnem času, je bilo tik pred odobritvijo Vodila, ki ga običajno imenujemo Potrjeno.

Pečat papeža Honorija III. na pergamentu je nosil skrivnost »Ubožčeve« poklicanosti s toliki leti evangeljskega življenja, ki jih je preživel skupaj s tistimi, ki mu jih je Gospod hotel dati.

Ob praznovanju osemstote obletnice Vodila namreč ne moremo, da ne bi gledali na življenja tistih, ki so vse zapustili, hodili za Gospodom po evangeljskih svetih in v skrajni preprostosti.

Dobro vemo, da potrditev Vodila po eni strani predstavlja zlati trenutek v zgodovini frančiškovstva, po drugi pa tudi krizo skupnosti, ki je postajala vse bolj zapletena. Vodilo namreč ni le sad karizmatične izkušnje ustanovitelja, ampak tudi številnih vprašanj, ki so se porajala v konkretnem življenju te že tako zapletene bratske skupnosti; pa tudi vprašanj, ki niso vedno razkrivala jasne volje za dosledno življenje po evangeliju.

Ob praznovanju našega očeta svetega Frančiška vam zato predlagam, da se vsi ozrete na vprašanja, ki si jih običajno zastavljamo: katera so naša današnja vprašanja manjših bratov minoritov; kakšne so naše potrebe ali celo naše želje in resničnosti, ki jih strastno iščemo.

Za serafskega očeta je nastopila kriza, ko je z zaskrbljenostjo razmišljal o bratstvu, ki se je oddaljilo od načela popotništva, značilnega za njegov karizmatični začetek skupaj z njegovimi prvimi brati, za Klaro iz Assisija in mnoge druge.

Zato vas vse, dragi bratje, vabim, da s svobodno svežino in evangeljsko globino čim bolj oživite vprašanja, povezana z milostjo frančiškovskega popotništva: zasidranost našega razmišljanja, ki je morda postalo čemeče, togo in zaprto; zasidranost naših src, ki so se morda navadila gledati bolj nase kot na druge; zasidranost našega duha, ki je morda postaran, nemotiviran in brez vere; zasidranost naših osebnih odnosov, ki so morda bolj obremenjeni s stvarmi kot z ljudmi; zasidranost našega skupnega življenja, ki se je morda spremenilo bolj v ravnovesje moči kot pa v bratstvo ki se spreobrača; zasidranost našega poslanstva, ki je morda postalo bolj ogledalo nas samih kot pa vrata odprta svetu.

Lepo praznovanje in blagoslovljeno potovanje k prenovljeni in evangeljski različici našega življenja.

Fra Carlos A. TROVARELLI OFM Conv,

generalni minister

 

V ljubljanskem minoritskem samostanu prenočišča za bolnike in starše bolnih otrok

 
Samostan sv. Maksimilijana Kolbeja ob cerkvi sv. Petra FOTO: P. G.
 
Potem ko so minoriti avgusta zapustili prostore samostana sv. Maksimilijana Kolbeja ob župnijski cerkvi sv. Petra v Ljubljani, se s septembrom tam odpira možnost prenočevanja za onkološke bolnike in starše bolnih otrok.

Samostan, ki je od Pediatrične klinike, Onkološkega inštituta in drugih bolnišnic oddaljen le nekaj minut hoje, v srednji etaži sprejema starše otrok, ki se zdravijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani in prihajajo od daleč, prav tako pa onkološke bolnike, ki v Ljubljano prihajajo na terapije ali preiskave in potrebujejo nočitev ali krajše bivanje v neposredni bližini UKC-ja.

»Na voljo so štiri urejene sobe s kopalnico, uporaba kapele z Najsvetejšim, možnost priprave obroka ter možnost pogovora za tiste, ki so v stiski in bi to potrebovali,« pojasnjuje p. Milan Kos, provincialni minister minoritov. Spodbuja, da obvestilo posredujemo svojim skupnostim, prijateljem, znancem – komurkoli, ki se znajde v situaciji, ko bi ta informacija prišla prav.

V prvem nadstropju so sobe za sprejem staršev, v kleti je pogovorna soba, v mansardi pa stanujejo študenti. FOTO: A. K.

Za samostanske prostore je trenutno odgovorna Anja Kastelic, posvečena sestra iz skupnosti Na tvojo Besedo. V zgornjem nadstropju bo nastanjenih devet študentov, ostale prostore pa bo uporabljala skupnost Na tvojo Besedo. Zlasti velika dvorana bo po potrebi na razpolago tudi ostalim skupinam, ki bodo izrazile željo.

Če potrebujete prenočišče, lahko kontaktirate z Anjo Kastelic:
041 631 551
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Objava Družina 06. 09. 2023

 

Dogodki in dejavnosti med brati minoriti

PRI SVETI TROJICI V HALOZAH

DELOVNI TABOR od 3. do 9. julija 2023. Vabljeni vsi fantje, mlajši in starejši, od 18. do 50. leta. Ob delu, molitvi, športnem duhu ter sproščenem pogovoru bo potekal dan. Prijave sprejema: br. Robert Horvat, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Preberi več

Provincialni dan

Letošnji provincialni dan, 8. februarja 2023, smo obhajali v minoritskem samostanu sv. Maksimilijana Kolbeja v Ljubljani. Namenjen je bil permanentni formaciji bratov. V smislu tega smo povabili predavatelja Petra Topiča, ki nam je spregovoril na temo: pasti digitalne dobe in zasvojenost z internetom. Namreč tudi redovniki se lahko znajdemo v nevarnosti, da nas novi mediji zasvojijo in pripeljejo v najrazličnejše odvisnosti. 

Preberi več

Božično novoletno srečanje

Po dveh letih premora zaradi epidemije smo 2. januarja 2023 v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju ponovno uspeli uresničiti tradicionalno (49) srečanje članov Slovenske minoritske province sv. Jožefa ter ožjih sorodnikov.

Preberi več

Ravnovesje med bratstvom in apostolatom

Večina bratov Slovenske minoritske province sv.  Jožefa se je 23. novembra 2022 v Minoritskem samostanu bl. Antona M. Slomška udeležila dneva permanentne vzgoje z vsebino Ravnovesje med bratstvom in apostolatom.

Preberi več

 • Štiriletni načrt province 2022-26

  Stiriletni nacrt province 2022 

   
 • Apostolat krajevne cerkve - Izmir 2022

  izmir2022

  Predstavitev življenja krajevne Cerkve, kjer živi in deluje naš sobrat misijonar nadškof metropolit msgr. dr. Martin Kmetec.

  Majhne skupnosti, ki pa poskušajo biti žive in aktivno sodelovati pri življenju vesoljne Cerkve.

   

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 3/2023

Glasilo province: št. 3/23

 logo sporocila

 

 

  

Molitev za duhovne poklice

molitevDP

 

Mednarodna spletna stran
omfconv link

 

Grob sv. Frančiška

grob sv franciska2

 

Grob sv. Antona

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next
Angela Folinjska - 4. januar

Angela Folinjska - 4. januar

Neža Praška - 2. marec

Neža Praška - 2. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Elija Asiški – 23. april

Elija Asiški – 23. april

Brat Egidij - 23. april

Brat Egidij - 23. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Marjeta Kortonska – 16. maj

Marjeta Kortonska – 16. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Krispin – 21. maj

Krispin – 21. maj

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

BONAVENTURA - 15. julij

BONAVENTURA - 15. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ran – 6. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ra…

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

Leonard Portomavriški – 26. november

Leonard Portomavriški – 26. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

Brat Juniper

Brat Juniper