Zlata maša – p. Janez Žurman

Na praznik Svete Trojice je p. Janez Žurman v svoji rojstni župniji Svete Trojice v Halozah obhajal zlato mašo. 

Župljani so mu skupaj s patri pripravili lepo slovesnost. V imenu občine Podlehnik ga je pozdravil župan Sebastijan Toplak. Tudi predstavnik župnije mu je izrekel dobrodošlico kakor rodna sestra Marija. 

Zlatomašnik si je za pridigarja izbral prov. ministra p. Milana Kosa, ki je spregovoril o bistvu duhovniške službe.

Po maši je sledila pogostitev in praznovanje z verniki pred cekvijo.

Provincialni kapitelj Slovenske minoritske province (II. del)

Od 30.-31. maja 2022 smo bratje Slovenske minoritske province sv. Jožefa v našem najstarejšem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju obhajali 2. del rednega provincialnega kapitlja. Najprej smo pregledali osnutek štiriletnega provincialnega programa ali instrumentum laboris, ki je nastal na podlagi predkapiteljskega zborovanja in zapisnikov dela po skupinah na posebnem enodnevnem srečanju bratov celotne province. Osnutek smo dopolnili in ga tudi potrdili kot vodilo za življenje in delovanje bratov.

Skupnostni in osebni duhovni program sledi šestletnemu načrtu reda. Sestavljen pa je tudi v luči okroglih obletnic dogodkov iz življenja sv. Frančiška. Za vsako leto smo izbrali še posebno simbolno znamenje, ki nas bo po samostanih na vidnem mestu spremljalo in opominjalo.

Prvo leto 2022 – 2023 bo posvečeno Vodilu (formacija in duhovni poklici), simbol bo Vodilo postavljeno na slovesnem stojalu ter na posebnem mestu v samostanu. Drugo leto 2023 – 2024 je posvečeno razmišljanju o Frančiškovih stigmah (evangelij in duhovno življenje), simbol bo križ postavljen na vidnem mestu samostana. Tretje leto 2024 – 2025 bo posvečeno Hvalnici stvarstva (apostolat in bogoslužje), simbol bo lepo obdelana gredica s cvetlicami ob samostanu. Četrto leto 2025 – 2026 bo posvečeno Transitusu ali Frančiškovemu prehodu v večnost (preroškost in pričevanje), simbol pa bo na vidnem mestu postavljena »velikonočna« sveča, ki nas bo spominjala na Luč večnega življenja.

Glede na sprejete sklepe se v prihodnjem štiriletju med drugim želimo posvetiti še razmisleku o novih duhovnih poklicih in bomo na to temo naslednje leto (2023) organizirali duhovni kapitelj. Razmislili bomo tudi kako v še večji meri implementirati frančiškovsko duhovnost v vse pore našega pastoralnega delovanja. Delali bomo še na prevodu Generalnih statutov, sestavi novih provincialnih statutov ter provincialnega pravilnika o uporabi sodobnih medijev.

Predvsem pa smo bratje želeli ta provincialni kapitelj izkoristiti za praznik bratstva. Veseli smo bili, da je ob tej priložnosti med nas prišel tudi naš brat, izmirski nadškof metropolit, p. Martin Kmetec. V osrednjem romarskem svetišču mariborske nadškofije na Ptujski Gori, ki ga oskrbujemo bratje minoriti, je ob sklepu kapitlja daroval sveto mašo h kateri so bili povabljeni vsi bratje. Maša je na poseben način izzvenela tudi kot zahvala za 50 let samostojnosti Slovenske minoritske province.

Naj Gospod na priprošnjo zavetnika province sv. Jožefa še naprej blagoslavlja prizadevanja bratov pri pričevanju in delu za dobro našega reda ter Cerkve na Slovenskem.

p. Danilo Holc

Srečanje CEF-a v Olimju

Letno srečanje provincialnih ministrov, prov. kustosov in prov. delegatov Srednje Evrope je tokrat potekalo v Sloveniji in sicer v minoritskem samostanu bl. Antona M. Slomška v Olimju od 19. do 23. aprila 2022.

Po dveh letih srečevanja po zoomu smo se ponovno srečali v živo. Predstojniki jurisdikcij smo podali letna poročila o našem življenju in apostolatu. Sledile so teme o duhovnih poklicih, ki jih povsod primanjkuje; samostanskih kapitljih po naših bratstvih … 

Izvoljeno je bilo tudi novo vodstvo Srednje Evropske Federacije: prov. minister p. Milan Kos – predsednik, prov. minister p. Miljenko Hontić – podpredsednik in prov. minister p. Andreas Murk – tajnik. 

Hkrati je potekalo tudi povelikonočno srečanje ponovincev. Skupaj smo se podali na Ptujsko Goro, kjer smo obhajali sv. mašo in nato si še ogledali Ptuj in seveda minoritski samostan ter cerkev sv. Jurija.

Monografija o p. Milanu Holcu

V petek, 8. aprila 2022 ob 19.30 uri je bila v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju v okviru Viktorinovega večera predstavitev monografije o minoritu p. Milanu Holcu z naslovom Resnično, močnejša od smrti je ljubezen ob njegovi 75. obletnici rojstva.

Monografija je delo več avtorjev, ki so p. Milana v svojih razpravah predstavili pod različnimi vidiki: kot biblicista, kot prevajalca sv. pisma, ki je sodeloval pri dveh prevodih v slovenski jezik, kot tistega, ki ga je zanimala arheologija svetopisemskih krajev, kot strokovnega voditelja številnih romanj v Sveto deželo, kot oznanjevalca vesele blagovesti ... V njej pa je omenjen tudi kot voditelj duhovnih vaj, kot duhovni spremljevalec različnih cerkvenih gibanj, kot duhovni pomočnik v župniji, kot vzgojitelj, kot direktor kinematografa, tudi kot iluzionist. Predvsem pa je bil redovnik, ki je dal vse talente na razpolago za služenje Bogu, Cerkvi, minoritskemu redu in ljudem. Njegovo redovniško življenje je še posebej lepo orisal izmirski nadškof, msgr. dr. Martin Kmetec. Nekaj krajših prispevkov oz. spominov nanj je tudi v italijanskem jeziku. Uvodne besede sta prispevala generalni minister fr. Carlos A. Trovarelli ter generalni asistent p. dr. Igor Salmič, ki pravi, da je »pričujoča publikacija neke vrste hvaležen spomin, hkrati pa nekakšno 'vstajenje', saj ob zapisani besedi tudi pokojno oživijo.«

Na predstavitvi monografije, ki je potekala v znamenju zahval, je uvodni govor imel Milanov brat p. Danilo Holc, ki je v svojem prispevku za monografijo na splošno predstavil Milanovo življenjsko pot in delo. V govoru je izpostavil, da nam bo za to knjižno delo poleg tistih, ki so Milana poznali, hvaležna predvsem zgodovina. Sledila je predstavitev kratkih povzetkov posameznih razprav in hvaležna izročitev monografije soavtorjem.

Na prireditvi, ki se je je udeležilo veliko število ljudi, je poleg nekaterih avtorjev ter provincialnega ministra p. Milana Kosa bil navzoč tudi mariborski nadškof, metropolit msgr. Alojzij Cvikl. V svojem nagovoru je povedal, da je s p. Milanom skupaj v Rimu preživel skoraj trinajst let in izpostavil njegovo veselo naravo.

P. Milan je v nekem intervjuju dejal: »Tri mesta so mi pri srcu: Ptuj, ki me je rodil, Rim, ki me je hranil in Jeruzalem, kjer bi živel.« V tem smislu se je p. Milan ta večer spet rodil v naših spominih. Med samo predstavitvijo je zato prepeval zbor sv. Viktorina Ptujskega, ki izhaja iz Milanove rojstne župnije sv. Jurija na Ptuju in ki je leta 2008 pod njegovim strokovnim vodstvom poromal v Sveto deželo. Drugo pesem z naslovom »V nebesih dom« je zato spremljala tudi projekcija fotografij iz tega romanja, ki je na nek način povezovala zemeljski Jeruzalem z nebeškim, po ulicah katerega se – tako upamo – že »sprehaja« p. Milan.

                                                                       p. Danilo Holc

XVI. redni provincialni kapitelj

Bratje Slovenske minoritske province sv. Jožefa smo od 6. do 10. februarja 2022 v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju obhajali XVI. redni provincialni kapitelj, ki ga je vodil vrhovni predstojnik slovenskih korenin, p. Carlos Alberto Trovarelli, 120. generalni minister po sv. Frančišku. Navzoč je bil tudi generalni asistent za Srednjo Evropo, član slovenske minoritske province, p. Igor Salmič.

Preberi več

Duhovni kapitelj

Slovenska minoritska provinca sv. Jožefa je 17. januarja 2022 v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju obhajala duhovni kapitelj, ki je bil tudi neke vrste uvod v predkapiteljski zbor naslednjega dne ter neposredna priprava na XVI. redni provincialni kapitelj, ki ga bodo bratje minoriti obhajali 7. februarja in naslednje dni. Osrednji gost in predavatelj je bil francoski minorit fra François Bustillo, škof v mestu Ajaccio na Korziki.

Preberi več

Vseslovensko praznovanje misijonske nedelje

V nedeljo, 24. oktobra 2021 je v župnijski cerkvi sv. Vida na Vidmu pri Ptuju potekalo osrednje vseslovensko praznovanje misijonske nedelje pod okriljem Slovenskega misijonskega središča. Ob 15. uri je bila molitvena ura, ob 16. uri pa je sledila sv. maša, ki jo je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl ob somaševanju provincialnega vikarja slovenske minoritske province, p. Slavka Stermška ter ravnatelja Slovenskega misijonskega središča, g. Matjaža Križnarja. Somaševanja se je skupno udeležilo 26 duhovnikov ter glede na zdravstvene ukrepe zaradi koronavirusne bolezni kar lepo oz. primerno število vernikov. Ostali zainteresirani so slovesnost lahko neposredno spremljali preko televizijskega prenosa lokalne SIP TV.

Preberi več

Nova maša – p. Klemen Slapšak

Minorit p. Klemen Slapšak je svojo novo mašo daroval v nedeljo, 4. julija 2021 ob 10.30 uri v nadžupnijski cerkvi sv. Martina v Laškem. P. Klemen si je za novomašno geslo izbral besede iz Janezovega evangelija: »Moj Gospod in moj Bog«.

Preberi več

Mašniško posvečenje p. Klemena Slapšaka

Na predvečer praznika Ptujskogorske Matere Božje (Šentvoršca) je v četrtek, 1. julija 2021 ob 18. uri v svetišču Marije zavetnice s plaščem na Ptujski Gori potekala slovesnost mašniškega posvečenja minorita p. Klemena Slapšaka iz Laškega (Padež). V duhovnika ga je posvetil izmirski nadškof metropolit msgr. p. dr. Martin Kmetec. P. Klemen je eden od sedmih letošnjih novomašnikov.

Preberi več

  • Štiriletni načrt province 2022-26

    Stiriletni nacrt province 2022 

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2022

Glasilo province: št. 2/22

 logo sporocila

 

 

  

Molitev za duhovne poklice

molitevDP

 

Mednarodna spletna stran
omfconv link

 

Grob sv. Frančiška

grob sv franciska2

 

Grob sv. Antona

grob sv antona

katoliskacerkev #Danes je škof Saje je obiskal morišče pod Macesnovo Gorico v Kočevskem Rogu, kjer je molil za spravo in za preko 3… https://t.co/Yd1hTZta8k
2hretweet
katoliskacerkev RT @HolySeePress: #PopeFrancis will make the announced #ApostolicJourney to #Bahrain from 3 to 6 November https://t.co/WZiCwaFxV9
9hretweet
katoliskacerkev RT @Synod_va: #Frascati22 bear witness to a Church on the move, a living body of Christ where unity respects diversity.The synod is an exer…
9hretweet
katoliskacerkev RT @druzinadoo: Brez dlake na jeziku - uršulinka Andreja Godnič o svoji ženskosti nocoj v oddaji Reflektor 🔦. Glejte ob 20. uri 👉https://t…
9hretweet

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next
Angela Folinjska - 4. januar

Angela Folinjska - 4. januar

Neža Praška - 2. marec

Neža Praška - 2. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Elija Asiški – 23. april

Elija Asiški – 23. april

Brat Egidij - 23. april

Brat Egidij - 23. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Marjeta Kortonska – 16. maj

Marjeta Kortonska – 16. maj

Paskal Bajlonski -  17. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Krispin – 21. maj

Krispin – 21. maj

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

BONAVENTURA - 15. julij

BONAVENTURA - 15. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ran – 6. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ra…

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

Leonard Portomavriški – 26. november

Leonard Portomavriški – 26. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

Brat Juniper

Brat Juniper