Provincialni dan

Bratje Slovenske minoritske province smo 8. februarja 2021 dopoldne, na slovenski kulturni praznik, imeli svoj tradicionalni provincialni dan. Ker smo v tem času še vedno znotraj zdravstvenih ukrepov, ki nam omejujejo, da bi se srečali ter ga obhajali »v živo« in obenem gradili tudi bratstvo, smo ga izvedli preko družbenega omrežja oz. računalniške aplikacije zoom, ki omogoča vsaj sliko in zvok. Tako smo lahko bili vsaj virtualno povezani. Provincialni dnevi so običajno namenjeni trajni vzgoji bratov, zato je vsako leto temu primerno izbrana tema.

Letos se nam je ob izidu slovenskega prevoda prenovljenih Konstitucij vsebina kar sama ponudila. Zdelo se nam je primerno, da jih predstavimo bratom tako vsebinsko kakor oblikovno. Prov. minister p. Igor Salmič, ki se je udeležil izrednega generalnega kapitlja leta 2018, na katerem je bilo potrjeno novo, originalno besedilo v italijanskem jeziku, je kot prvi predstavil strukturo te naše tako imenovane minoritske »ustave« in nove vsebinske poudarke, ki jih je v njih zaslediti. Prav tako je izpostavil bogastvo duhovnih uvodov, ki izhajajo iz Frančiškovih osnovnih virov ter bistveno spremenjene člene glede na stare Konstitucije. Še posebej se je ustavil ob 3. poglavju, ki govori o bratstvu. 5. poglavje, ki govori o vzgoji, je predstavil p. Janez Kurbus. Osnutek poglavja je pripravila mednarodna komisija za vzgojo, ki je besedilo posredovala mednarodni komisiji za revizijo Konstitucij, katere član je bil p. Janez. Na koncu je p. Danilo Holc na kratko predstavil načrt in potek revizije besedila Konstitucij, ki je trajalo kar nekaj let in so bili vanj vključeni vsi bratje reda. Prav tako je predstavil prevajalsko delo do izida ter nekaj zanimivih podrobnosti, ki so spremljale prevajanje. Izrečena je bila zahvala vsej ekipi, ki je dolgo časa delala na tem projektu. Izid Konstitucij posledično narekuje še prevajanje generalnih statutov, pripravo provincialnega statuta in direktorija za vzgojo, kakor pripravo še ostalih s tem povezanih dokumentov. Dela je torej še precej.

Bratje so ob sklepu srečanja bili tudi spodbujeni, da bi Konstitucije radi vzeli v roke, jih brali in dovolili, da Sv. Duh po njih v smislu trajne vzgoje oblikuje njihovo življenje.

p. Danilo Holc, prov. tajnik

Diakonsko posvečenje br. Klemna Slapšaka

Brat Klemen Slapšak OFM Conv, je bil v ponedeljek, 28. decembra 2020 popoldne ob 16. uri v cerkvi sv. Petra v Ljubljani posvečen v diakona. V diakona ga je posvetil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Ob posvetitvi so bili pri sv. maši navzoči še: provincialni minister p. Igor Salmič, Rok Metličar - upravitelj celjske škofije in župnik župnije Laško od koder je naš sobrat Klemen, stric Jože Hrastnik – župnik v Mežici, p. Janez Ferlež, ki je prepeval litanije Vseh svetnikov, nadškofijski tajnik Boštjan Prevc, diakon novomeške škofije Janez Meglen in domači patri ter postulant Benjamin Ostroško, ki je vršil službo ministranta. Ceremonijer in razlagalec obreda diakonskega posvečenja je bil p. Vladimir - Rufin Predikaka, bolniški kaplan. Bogoslužje so na koru z glasbo in s petjem popestrili odlični glasbeniki: Dušan, Lucas in Peter.

Pri posvetitvi so bili navzoči le sorodniki p. Klemna Slapšaka in nekaj povabljenih gostov. Po slovesnosti v cerkvi so se sorodniki in povabljeni zbrali pri večerji v samostanski obednici. Pogostitev je pripravila naša samostanska skupnost. Povabljeni so se po večerji zadržali še precej časa v pogovorih in prijetnem vzdušju ob tako lepi končani slovesnosti.

P. Slavko Stermšek

P. dr. Martin Kmetec, OFMConv, nadškof in metropolit v Izmirju

Bratje minoriti smo se zelo razveselili, ko je 8. decembra 2020, na praznik Brezmadežne, papež Frančišek imenoval p. Martina Kmetca za nadškofa metropolita v Izmirju. P. Martin je misijonar že tri desetletja: najprej je približno deset let deloval v Libanonu in nato dvajset let v Turčiji.

Preden je odšel v misijone, se je posvečal vzgoji mladih v malem semenišču v Kolbejevem domu v Ljubljani, med tem pa je spremljal tudi študentske skupine. To delo z mladimi ga je spodbudilo, da je začel z organizacijo prvih slovenskih romanj za mlade v Assisi in tam zanje vodil neke vrste duhovne vaje.

Kaj je p. Martina vodilo v misijone? Že od študentskih let je nosil v sebi željo, da bi lahko redu služil v širšem smislu in misijonaril v eni od azijskih dežel. S tem namenom je zadnje leto teološkega študija opravil v ZDA. Medtem ko je bil vzgojitelj, je njegova odločitev dozorela, še posebej pa ga je za odhod v misijone spodbudil generalni minister fra. Lanfranco M. Serrini, ki je v reviji Fraternus Nuntius (april–maj 1988) zapisal, da že dolgo razmišlja o še enem redovniku duhovniku, prostovoljcu, ki bi ga rad poslal v Libanon, da bi tam skupnost rastla. Spodbudilo ga je tudi božično pismo leta 1988, v katerem je generalni minister opozarjal na potrebe v redu. Ker je p. Martin svoje misijonsko delovanje videl v tesni povezanosti z Libanonom in tamkajšnjim trpečim ljudstvom, je generalnemu ministru poslal prošnjo, ki je bila rešena pozitivno. Tako se je približno leto dni pred odhodom odpravil v Pariz na poglabljanje francoskega jezika ter študij arabščine.

Curriculum vitae

P. Martin Kmetec se je rodil 10. novembra 1956 na Ptuju. Po osnovni šoli je leta 1971 vstopil v malo semenišče minoritskega reda v Zagrebu, kjer je obiskoval prvi letnik gimnazije. Naslednja leta je gimnazijo obiskoval na Ptuju, kjer je bil tudi sedež malega semenišča slovenske minoritske province. V noviciat na Cresu (Hrvaška) je vstopil 3. oktobra 1976, nato pa 25. septembra 1977 izpovedal preproste zaobljube. Istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani, ki jo je zaključil leta 1982. Slovesne zaobljube v minoritskem redu je izpovedal 4. oktobra 1982 na Ptuju. Po končanem teološkem študiju v Ljubljani je med pastoralnim letnikom na teološkem inštitutu St. Anthony-on-Hudson (Rensselaer v škofiji New York, USA) 23. februarja 1983 prejel diakonsko posvečenje. Mašniško posvečenje je prejel 29. 6. 1983 na Ptujski Gori, po rokah posvečevalca škofa dr. Jožefa Smeja.

Istega leta je bil izvoljen za magistra v malem semenišču v Kolbejevem domu v Ljubljani. To službo je opravljal do leta 1989, jeseni istega leta pa je odpotoval v Pariz, kjer se je začel pripravljati na misijon v Libanonu. Tja je odšel 6. decembra 1990 in svojo pot začel v predmestju Bejruta (Sin el Fil). V Libanonu je ostal do leta 2001, ko je bil kot misijonar poslan v Turčijo. Njegova prva postojanka je bil Izmir, kjer je bil gvardijan samostana sv. Helene. V letih 2006–2007 je bil član samostana v Iskenderunu na vzhodu Turčije, od koder se je vrnil v Izmir in tam ostal do leta 2009. Po ponovnem kratkem bivanju v Iskenderunu je bil leta 2011 imenovan za odgovornega za izdajateljsko dejavnost provincialne kustodije Bližnjega vzhoda in Svete dežele ter se preselil v skupnosti samostana Rojstva bl. Device Marije v Büyükdere – Istanbul v Turčiji, kjer je bil zadnja leta tudi gvardijan. Tukaj je ostal do imenovanja za nadškofa metropolita. Poleg predstojniške službe v različnih samostanih je bil v letih 2014–2018 vikar kustodije Bližnjega vzhoda in Svete dežele.

V Izmirju, kjer je sedaj imenovan za nadškofa metropolita, je leta 2006 doživel fizični napad s strani mladih skrajnežev.

Na Teološki fakulteti v Ljubljani je leta 2010 doktoriral na Katedri za dialog in splošno bogoslovje; njegova doktorska disertacija ima naslov Islamizem v Turčiji in njegova kritika.

Poleg slovenskega jezika govori še hrvaško, angleško, francosko, italijansko, arabsko in turško.

p. Igor Salmič, prov. minister

p. Danilo Holc, prov. tajnik

»Lockdown« slovenskih minoritov

Za kartuzijana, klariso ali pa kakšno karmeličanko omejitev gibanja in priporočilo, da naj ostanejo doma v teh dneh »koronakrize«, verjetno to ni nek stres, tudi če bi bilo gibanje omejeno zgolj na dom, kot je bilo to spomladi nekaj časa v Italiji. Sami so se zaprli za zidove in rešetke, saj je zanje pomembna le notranja svoboda, ki je ne more ogroziti nobena prepoved.

Preberi več

Slovo od župnije Prežganje

Slovenska minoritska provinca je na svojem izrednem provincialnem kapitlju, ki se je odvijal 6. in 7. novembra 2019 sprejela sklep, da s 1. avgustom 2020 upravljanje župnije Prežganje vrne ljubljanski nadškofiji. Sveta maša ob slovesu bratov minoritov od župljanov župnije Prežganje je bila 26. julija 2020 in jo je ob somaševanju še nekaj bratov vodil provincialni minister slov. minoritske province, p. Igor Salmič. Pridigo, govor ob slovesu, zahvalne besede ter zapis v župnijskem listu najdete spodaj.

Preberi več

Slovo od župnije Javor

Slovenska minoritska provinca je na svojem izrednem provincialnem kapitlju, ki se je odvijal 6. in 7. novembra 2019 sprejela sklep, da s 1. avgustom 2020 upravljanje župnije Javor vrne ljubljanski nadškofiji. Sveta maša ob slovesu bratov minoritov od župljanov župnije Javor je bila v nedeljo, 26. julija 2020 in jo je ob somaševanju še nekaj bratov vodil provincialni minister slov. minoritske province, p. Igor Salmič. Pridigo (glej slovo od župnije Prežganje), govor ob slovesu, ter zapis v župnijskem listu najdete spodaj.

Preberi več

Bratski dan province

V sredo, 24. junija 2020 smo bratje slovenske minoritske province obhajali svoj bratski dan. Skupaj z generalnim asistentom, p. Dominiqueom Mathieujem, se nas je zbralo 26 bratov. (Generalni asistent je po trimesečni karanteni na Dunaju zadnjih štirinajst dni prebil v Sloveniji, v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju.)

Preberi več

Maša za + Antona Zajca

Na antonovo, v soboto, 13. junija zvečer smo bratje slovenske minoritske province na Vidmu pri Ptuju obhajali sv. mašo za domačina + p. Antona Zajca. Zaradi koronavirusne bolezni se bratje namreč niso mogli udeležiti pogrebne sv. maše v Lipi na avstrijskem Koroškem, kjer je p. Anton pokopan. Ta večer, ko smo obhajali praznik sv. Antona Padovanskega in bi p. Tonček obhajal tudi svoj god, se nas je na Vidmu pri Ptuju zbralo 14 duhovnikov in lepo število vernikov. Med nami je bil tudi generalni asistent p. Dominique Mathieu.

Preberi več

Napovednik

Ni dogodkov

Adventni nagovori

adventni nagovor1

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 4/2020

Glasilo province: št. 4/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

katoliskacerkev Kako potrebna in zdravilna je spoved, nas spominja psalmist: 'Dokler sem molčal, so moje kosti usihale zaradi mojeg… https://t.co/DDtAUvknig
16hretweet
katoliskacerkev RT @VaticanNews: European Bishops emphasize the importance of protecting all life, in the wake of a recent EU resolution on abortion in Pol…
katoliskacerkev Slovenska karitas in Svetišče Brezje v postni spodbudi »40 dni brez alkohola« vabita #danes #26februar ob 18.00 na… https://t.co/V4BKsmFpjf
katoliskacerkev #Danes #25februar mineva eno leto od prvih ukrepov SŠK za zajezitev #epidemija. Škofje so že v začetku l. 2020 spre… https://t.co/104a5RCiB1

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next
Angela Folinjska - 4. januar

Angela Folinjska - 4. januar

Neža Praška - 2. marec

Neža Praška - 2. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Elija Asiški – 23. april

Elija Asiški – 23. april

Brat Egidij - 23. april

Brat Egidij - 23. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Marjeta Kortonska – 16. maj

Marjeta Kortonska – 16. maj

Paskal Bajlonski -  17. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Krispin – 21. maj

Krispin – 21. maj

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

BONAVENTURA - 15. julij

BONAVENTURA - 15. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ran – 6. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ra…

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

Leonard Portomavriški – 26. november

Leonard Portomavriški – 26. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

Brat Juniper

Brat Juniper