Permanentna vzgoja za brate do 15 let slovesnih zaobljub

Od 4. do 8. novembra 2018 je v Piranu potekala trajna vzgoja za brate do 15 let slovesnih zaobljub.  V torek, 6. novembra, so se jim pridružili tudi ostali bratje iz province. Ves čas je bil med brati navzoč tudi prov. minister p. Igor Salmič, ki je za prvi dan pripravil tudi predavanje na temo o molitvi na splošno ter pod vidikom prenovljenega besedila Konstitucij. V torek je bil osrednji gost, oz. predavatelj frančiškan p. dr. Andraž Arko, ki je spregovoril pod naslovom Sv. Frančišek in molitev.

Sreda je bila namenjena utrjevanju bratskih vezi zato so se bratje odpravili na skupni izlet v Rovinj, kjer so se posebej zaustavi v cerkvi sv. Eufemije in imeli milost pokukati znotraj sarkofaga zavetnice cerkve. Popoldne pa so imeli še priložnost, da so z ladjico raziskovali tudi Limski kanal oz. fjord.

Zadnji dan trajne vzgoje je spregovoril p. Janez Kurbus o pomenu duhovnega spremljanja v življenju redovnika – manjšega brata.

Ker k vzgoji spada tudi delo, so bratje za to izkoristili priložnost obiranja kakijev.

Nekaj misli iz predavanja p. dr. Andraža Arka:

Naši karizmi kakor tudi sv. Frančišku je lastno, da pri molitvi izhajamo iz konkretne izkušnje, ne iz glave ali nekje od "zgoraj". Božji odgovor je odgovor na našo konkretnost bližine z Gospodom. Kasneje je Frančišek preko te izkušnje vse bolj postajal molitev in ni bil več le človek, ki moli (prim. 2 Cel). Pri Frančišku je šlo za proces rasti, tudi preko vseh padcev, stisk in težav. V molitvi je potrebno včasih nositi tudi temo vere. Res je, da je tudi za Frančiška bilo tolažilno, da ga je s svojo molitvijo spremljala sv. Klara, a v življenju slehernega pridejo trenutki, ko mora ostali v molitvi sam.

V nadaljevanju smo se spraševali kakšno konkretno izkušnjo molitve imamo sami in se tudi iskreno soočili s svojimi težavami pri molitvi. Ena od ugotovitev je bila, da je vsak od nas enkraten in da je vsakemu najbolj blizu njegov lastni način molitve. Ni toliko pomembna zunanjost (liturgična pravila in oblike) kot pristni osebni odnos z Gospodom. Ta je tudi temeljni za ravnotežje med molitvijo in apostolatom v našem življenju. Za redovnika sta pomembni obe drži: Marije in Marte. Še pomembnejše pa je, da v vlogi Marte ostajamo mirni, ne pa vznemirjeni ali obsojajoči zaradi obilice obveznosti, saj lahko s tem uničimo vse.

Za nas redovnike ostaja molitev primarnega pomena, da ne bi zaradi premnogih obveznosti ugašali duha molitve (prim. Frančiškovo pismo Antonu). To pa je zagotovo tudi temeljni pogoj, da smemo upati, da nam bo Gospod podaril nove duhovne poklice.

Srečanje ponovincev slovenske in hrvaške province

V soboto, 20. oktobra 2018 je bilo v Sloveniji srečanje ponovincev slovenske in hrvaške minoritske province. Poleg obeh provincialnih ministrov, slovenskega p. Igorja Salmiča in hrvaškega p. Josipa Blaževića ter obeh vzgojiteljev, se je tega srečanja udeležilo šest ponovincev (štirje iz Hrvaške in dva iz Slovenije) ter dva kandidata iz Hrvaške.

Potem, ko so se vsi bratje zbrali v Ljubljani v samostanu sv. Maksimilijana Kolbeja in se podkrepili z zajtrkom ter si ogledali novi del samostana s kapelo, so jo mahnili proti Postojni. Tam so v župnijski cerkvi obhajali sv. mašo, ki jo je vodil in vse nagovoril prov. minister p. Igor Salmič, ki je v nagovoru obudil spomine na skupno sodelovanje že od države in kraljevine SHS naprej. Bratom v vzgoji pa je še posebej položil na srce, da je vse kar počnejo v življenju, tako molitev kot delo potrebno združevati, da vse postane način življenja. Po skupni fotografiji pred cerkvijo so se napotili proti škocjanskim jamam, ki so si jih tudi ogledali. Mnoge premagane stopnice (500) ob izhodu iz jame, so bile pravšnji uvod v kosilo na domačiji Muha iz leta 1679. Nadaljnjemu sprehodu po Lipici in občudovanju konjev je sledil še zadnji postanek v gostišču Krka pri Krki, kje je izmenjavi daril sledil pozdrav in povabilo na tradicionalno druženje naslednje leto nekje na Hrvaškem.

700. obletnica posvetitve samostanske cerkve sv. Frančiška v Piranu

Bratje minoriti smo v nedeljo, 7. oktobra 2018, s slovesno sv. mašo ob 16. uri v samostanski cerkvi sv. Frančiška v Piranu obhajali 700. obletnico njene posvetitve. Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Somaševali so še koprski škof, msgr. dr. Jurij Bizjak, novomeški škof msgr. Andrej Glavan, upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, hrvaški minoritski provincialni minister p. Josip Blažević, naš provincialni minister p. Igor Salmič, salezijanski inšpektor g. Marko Košnik, piranski župnik g. Zorko Bajc ter drugi minoritski in škofijski duhovniki.

Med sv. mašo je prepeval zbor Collegium vocale iz Celja po vodstvom zborovodkinje Bernarde Preložnik Kink, priložnostnemu orkestru pa je dirigiral »domačin« Metod Tomac. 

Provincialni minister p. Igor Salmič je uvodoma vse navzoče lepo pozdravil ter med drugim dejal, da je to slavje priložnost, da smo lahko Gospodu hvaležni za preteklost, saj nam preko nje govori tako po lepih kakor težjih trenutkih in preizkušnjah. Po drugi strani pa smo lahko, seveda, z Gospodovo navzočnostjo tudi smelo zazrti v prihodnost.

Nadškof Zore je med pridigo dejal, da se s hvaležnostjo oziramo v preteklost, ne toliko na čas, ampak na ljudi, ki so v tem času služili Bogu in drugim ljudem. Prav tako se oziramo na vse, ki so z besedo in zgledom oznanjali evangelij ter delili zakramente. Ta obletnica pa naj bo obenem priložnost, da se tudi mi v tem času pridružimo vsem pred nami v služenju Bogu in ljudem ob današnjih stiskah in preganjanjih. Ta so bila v vseh časih zgodovine in Bog je s svojo tolažbo ljudem vedno stal ob strani. Nadškof je prav tako dejal, da se je s prihodom Frančiškovih bratov v Piran naselila tja tudi Frančiškova duhovnost. Ta je v dosledni hoji za Kristusom, ki ga je Frančišek v molitvi tako močno in osebno srečeval ter mu sledil. To naj bo vabilo tudi nam, da evangelija ne bi samo poznali, temveč ga tudi živeli. Nadškof je ob sklepu nagovora bratom minoritom ob tem jubileju čestital in nas povabil, da bi po nas Frančiškov duh in oznanjevanje evangelija v Piranu odmevalo še nadaljnjih 700 let.

Ob sklepu maše se je gvardijan samostana br. Robert Horvat zahvalil nadškofu za vodenje slovesnosti, zboru in orkestru za petje in glasbo, prav tako pa tudi vsem ostalim za kakršnokoli sodelovanje in udeležbo.

Po slovesnosti je bila v križnem hodniku pripravljena pogostitev za vse navzoče, da smo se lahko v duhu prve krščanske skupnosti ob prigrizku ter pijači zadržali še v druženju in prijetnem klepetu.

Danilo Holc, prov. tajnik

Foto: Ubald Trnkoczy

Umrl je p. Janez Kmetec

Bratje minoriti sporočamo, da se je v 66. letu starosti, 48. letu redovništva ter 39. letu duhovništva v Očetovo hišo preselil P. JANEZ KMETEC.

Pokojni p. Janez bo od srede, 8. 8. 2018 od 12. ure dalje ležal v cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju. Zvečer ob 20. uri bo skupna molitev za pokoj njegove duše. 

Pogrebna sv. maša bo v četrtek, 9. 8. 2018, bo ob 15. uri v cerkvi sv. Petra in Pavla. Po maši se bomo s svojimi prevozi odpeljali na pokopališče na Vidmu pri Ptuju, kjer bo pokopan v samostanskem grobu.

Gospod naj mu da večni pokoj in naj počiva v miru!

Duhovne vaje

Od 24. do 28. junija 2018 so bile v romarskem domu v Olimju duhovne vaje, ki jih je vodil p. Marjan Vogrin. Ob sklepu duhovnih vaj je bil navzoč tudi provincialni minister p. Igor Salmič.

Mašniško posvečenje p. Vladimirja Rufina

Na dan državnosti, 25. junija 2018 ob 10. uri je v mariborski stolnici bil v mašnika posvečen minorit, p. Vladimir Rufin Predikaka iz Grajene, župnija sv. Jurij na Ptuju. Posvetil ga je mariborski nadškof msgr. mag. Alojzj Cvikl. Ob polni cerkvi vernikov – tudi članov Frančiškovega svetnega reda, ki so ta dan imel letno srečanje v Mariboru, ter ob čudovitem prepevanju župnijskega zbora iz Markovcev pri Ptuju, sta ob njem bila posvečena v diakona še dva bogoslovca iz mariborske škofije. Somaševalo je tudi lepo število duhovnikov.

Preberi več

Zlata maša

P. Tarzicij Kolenko je prejel leta 1968 v Mariboru mašniško posvečenje. Letos se veseli zlate maše, ki jo je slovesno obhajal med svojimi župljani in z brati ter povabljenimi gosti 24. junija 2018 na Vidmu pri Ptuju. Pridigar p. Ernest Benko je lepo orisal njegovo duhovniško pot in poslanstvo. Po maši je sledil kulturni program in nato druženje. Postal je tudi častni član občine Videm pri Ptuju. V samozaložbi je izdal pesniško zbirko, ki nastaja v času dialize.

Preberi več

Drugi del rednega provincialnega kapitlja

Bratje slovenske minoritske province sv. Jožefa smo se od 18. do 20. junija 2018 zbrali na drugem delu XV. rednega prov. kapitlja. Kapitelj je ob navzočnosti generalnega asistenta iz Rima, p. Miljenka Hontića vodil novi provincialni minister p. Igor Salmič. Na kapitlju smo potrdili duhovni program province za naslednje štiriletje, prav tako pa smo izvolili tudi brate za nove službe.

Preberi več

Vodstvo province

Zadnji dan rednega provincialnega kapitlja smo izvolili celotno vodstvo slovenske minoritske province. Za namestnika prov. ministra je bil izvoljen p. Slavko Stermšek. Službo tajnika bo vršil p. Danilo Holc. Za člana definitorija sta bila izvoljena še p. Cristian Balint in p. Toni Brinjovc. Ob sklepu kapitlja so nas obiskali člani prov. definitorija s prov. ministrom p. Josipom Blaževićem iz Zagreba in mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Preberi več

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 4/2017-2018

Glasilo minoritske
province: št. 3/18

 logo sporocila

 

Pridi in poglej

Obvestila (2018):


Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Tweeter

katoliskacerkev Na SŠK smo zaskrbljeni zaradi grafita s katerim neznani storilec grozi s smrtjo generalnemu tajniku SŠK dr. Tadeju… https://t.co/BuKYFkwIqV
2hretweet
katoliskacerkev Vabljeni v nedeljo, 18. novembra 2018, na tradicionalni Gala koncert Radio Ognjišče ob obletnici začetka 24-urnega… https://t.co/GVlfCDjBqH
6hretweet
katoliskacerkev RT @NadskofZore: Ob prazniku zavetnika Zavoda sv. Stanislava sem Bogu hvaležen za 25 let ŠKG, JDD in 10 let OŠ AŠ. Hvala vodstvu, profesorj…
9hretweet
katoliskacerkev Jutri ste vljudno vabljeni na #PredstavitevKnjige ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika z naslovom… https://t.co/c4xCbiRkR9
22hretweet

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next
Angela Folinjska - 4. januar

Angela Folinjska - 4. januar

Neža Praška - 2. marec

Neža Praška - 2. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Elija Asiški – 23. april

Elija Asiški – 23. april

Brat Egidij - 23. april

Brat Egidij - 23. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Marjeta Kortonska – 16. maj

Marjeta Kortonska – 16. maj

Paskal Bajlonski -  17. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Krispin – 21. maj

Krispin – 21. maj

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

BONAVENTURA - 15. julij

BONAVENTURA - 15. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ran – 6. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ra…

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

Leonard Portomavriški – 26. november

Leonard Portomavriški – 26. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

Brat Juniper

Brat Juniper