Misijon na Danskem - p. Tomaž Majcen

IMG 57741. februarja 2017 smo bratje minoriti ponovno začeli z našo navzočnostjo na Danskem. P. Tomaž Majcen je začel misijonsko poslanstvo v Kopenhagnu.

Zgodovinske okoliščine misijona

V 13. stoletju so imeli bratje minoriti, ali kot jim tukaj rečejo, sivi bratje, na Danskem 26 samostanov. Več kot 300 bratov je pričevalo in oznanjalo evangelij v takrat še močno katoliški deželi. Po reformi leta 1536, ko je danski kralj uzakonil luteransko vero in prepovedal katoliško, pa so morali te kraje zapustiti.

S podpisom ustave 1849 in svobode veroizpovedi se je katoliška Cerkev ponovno vrnila na Dansko. Danes so katoličani v manjšini, saj jih je približno za 1 %. Večina, 82 % prebivalstva, so člani Evangeličanske luteranske Cerkve, približno 4 % prebivalstva pa je islamske veroizpovedi.

V zadnjih 100. letih je na Danskem delovalo več kot 30 minoritov, večinoma iz Poljske, Nizozemske, Belgije in ZDA.

Ponovna prisotnost

Pred nekaj leti so bratje minoriti zapustili Dansko. Želja generalnega ministra je bila, da se Red ponovno vrne, in tukajšnji škof Czeslaw Kozon je to z veseljem sprejel. Tako smo bratje po skoraj 100. letih ponovno prisotni v samem mestu Kopenhagen, katerega zgodovina pričuje o navzočnosti sivih bratov in stalni prisotnosti duha sv. Frančiška.

 

Namen misijona

- vrnitev reda na Dansko in pričevanje bratskega življenja;
- pastoralna oskrba dveh danskih župnij v centru Kopenhagna;
- poživitev Frančiškovega svetnega reda;
- pospeševanje ekumenskega in medverskega dialoga.

Na misijonu delujejo trije bratje, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Filipinov.

p. Tomaž Majcen
Stenosgade 4 A
1616 København V., Danmark
tel. +45 21 78 05 90
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zgodovinska dela

p. Igor Salmič OFMConv

Storia dei francescani in Slovenia

icon pdffile

 

Blaženi Monaldo iz Kopra

Manjši bratje svetega Frančiška so, kot je leta 1700 poročal koprski škof Pavel Naldini, prišli v Koper še pred letom 1260; Gedeone Pusterla pa navaja leto 1230. Podobnega mnenja je tudi fra Ljudevit Maračić, saj navaja, da se zdi verjetno, da je sv. Anton Padovanski od leta 1227 do leta 1230, ko je kot lombardski provincial prišel v Istro, tako kot v Trstu tudi v Kopru (in morda tudi Poreču) postavil temelje Reda. Povsem verjetno je tudi, da je blaženi Monaldo iz Kopra (1210 – 1280, v letih 1254 – 1260 provincialni minister) kot 20-letni mladenič v rodnem mestu spoznal sv. Antona in se navzel idej ter načina življenja manjših bratov.
 Blaženi Monaldo iz Kopra se je rodil ok. 1210 v Kopru ali Piranu. Bil je diplomirani pravnik. Izobrazbo je najverjetneje dosegel v Padovi. Bil je provincial dalmatinske province, teolog, učen pravnik in je slovel tudi po svojem svetem življenju. Je avtor po njemu imenovane Monaldove Summe (Summa Monaldina), ki je nekakšen pravni leksikon. Hranijo jo v uglednih svetovnih bibliotekah, med drugim v Pragi, Oxfordu, New Yorku in drugod. Razni avtorji mu pripisujejo še druga dela, predvsem več zbirk pridig. Zelo verjetno je, da je napisal več pridig in še kakšen drug teološki spis, vendar bi njegovo avtorstvo lahko dokazali le s kritično raziskavo besedil. Umrl je okoli leta 1280 v minoritskem samostanu v Kopru.
 Vse od njegove smrti so ljudje gojili vero, da je Monaldo pridružen zboru svetnikov v nebesih. Njegove telesne ostanke so s častjo hranili v minoritski cerkvi sv. Frančiška do leta 1806, ko je Napoleon samostan ukinil. Bratje so relikvije bl. Monalda izročili sestram klarisam. Kmalu so tudi te morale zapustiti svoj samostan. Po razpustitvi samostana so klarise prenesle relikvije v privatno kapelo družine Gravisi, ki se je nahajala ob cesti iz Kopra v Izolo. Relikvije so preko družine Gravisi končno prišle v koprsko stolnico, kjer so jih nekoč celo hoteli pokopati na pokopališču. Leta 1901 je škof dovolil, da se skrinjica z relikvijami izroči cerkvi sv. Ane. 24. junija 1904 je škof dr. Frančišek Nagl pregledal svete kosti in potrdil njihovo javno čaščenje. 1. avgusta 1904 so bile relikvije postavljene v cerkev sv. Ane v javno čaščenje. Skrinja z relikvijami je bila pred letom 1954 skrivaj prenesena v Benetke, nato pa v cerkev sv. Marije Velike v Trstu. Relikvije so še vedno tam, in sicer v stranski kapeli.
 V soboto, 6. novembra 2010, je v cerkvi sv. Ane v Kopru vodil somaševanje koprski škof msgr. Metod Pirih ob 800-letnici rojstva bl. Monalda in razglasil Monaldovo leto. V tem letu bi naj bil znanstveni simpozij, razstava Summe Monaldine, tiskanje življenjepisa … Novembra 2011 bo zaključek Monaldovega leta s slovesnim bogoslužjem.
 Pri sv. maši nas je koprski škof msgr. Metod Pirih takole nagovoril v homiliji:
 Letos mineva 800 let od rojstva blaženega Monalda, Frančiškovega brata iz Kopra. Živel je za časa sv. Frančiška. Bil je redovnik svetega življenja in učenjak. Po izročilu je umrl v Kopru l. 1280. Njegove relikvije so dolga leta hranili in častili v minoritski cerkvi sv. Frančiška v Kopru, potem so jih imele klarise, nato nekaj časa družina Gravisi, potem stolnica, od l. 1901 do 1954 so bile v tej cerkvi sv. Ane, sedaj pa je njegov grob v cerkvi sv. Marije Velike v Trstu.
 Lik blaženega Monalda in vsakega svetnika je strnjen v stavku Janeza Krstnika, ki ga je rekel o Jezusu in smo ga slišali v evangeliju: »Za menoj pride mož, ki je pred menoj, zakaj bil je prej kakor jaz« (Jn 1,30).
 Vsak svetnik je zgledna in pristna Kristusova priča, polna Jezusovega duha, ki ga širi v svet, vsak posameznik pa je tesno povezan z Gospodom, ki hodi vedno pred njim, ga vabi in mu je vzor.
 Blaženi Monaldo se je posvetil Bogu po zgledu in pravilih sv. Frančiška Asiškega. Izpolnjeval je zapovedi in tudi evangeljske svete, prisvojil si je v čim večji možni meri Kristusovega duha. Ob tem je dosti študiral. Naravne darove ja nadgradil z modrostjo, ki prihaja od zgoraj. Njegovo teološko razglabljanje imenovano »Monaldovo delo« je postalo znano in je bilo zelo cenjeno v srednjeveški teologiji. Toda njegova svetost ni v učenosti kot takšni, temveč v naporih za Božje kraljestvo. V svojih spisih hoče ponuditi orodje urejenega in harmoničnega cerkvenega življenja, da bi pomagal drugim v spoznanju ter modri in praktični uporabi tistega, kar je sam dognal. Zato je blaženi Monaldo dar za vse, saj tudi danes sije pred nami kot primer žive vere, nesebične predanosti Gospodu in zglednega življenja.
 Že za časa življenja je hodil in romal po različnih krajih. In potem prav tako po smrti. V začetku homilije sem omenil, kje vse so hranili njegove posmrtne ostanke. Človeško bivanje na zemlji je eno samo romanje, bivanje pod šotorom, nenehna nestalnost in negotovost. Toda na koncu je pristan, večna domovina, hiša za vse narode in ljudstva. Tu je oče, ki nas čaka in z njim veliko bratov in sester v pričakovanju, da bi tudi z nami naredili srečno družino v Božji slavi. V tej družini je tudi blaženi Monaldo. S svojim zgledom in s svojimi spisi nas spodbuja, kaže nam pot in nas opogumlja, da je Bog zvest svojim obljubam. Zaupajmo mu svoje prošnje in različne želje, da nas Bog ohrani povezane v trdni veri, v milosti, pogumu in miru.
 Dragi bratje, naj bo to jubilejno leto priložnost, da bolje spoznamo našo zgodovino in tudi mi vsak dan odločno stopamo po poti svetosti, kakor nam jo kažejo sv. Frančišek in njegovi bratje.

p. Milan Kos
prov. minister

Festival Marijinih pesmi

Izbor pesmi za Marijafest 2013

{music}mp3/Marijafest/2013{/music}
 
 
Zmagovalni pesmi Marijafesta 2013

{music}mp3/Marijafest/zmagovalna13{/music}
{youtube}xI9xuGEqsoU{/youtube}
{youtube}gwLeUampu1g{/youtube}

 

Ponudba

EVANGELIJ PO P. MIHU DREVENŠKU

V srcih mnogih Slovencev je še vedno živ spomin na slovenskega misijonarja v Zambiji, p. Miha Drevenška, ki je s svojimi talenti osvajal Zambijce za Kristusa.

Pred kratkim smo izdali o njem knjigo z naslovom: Črnec v beli koži, zdaj pa smo iz njegovih spominov in ohranjenih posnetkov naredili film z naslovom: Evangelij po p. Mihu. Naročila sprejema: Minoritski samostan Matere Božje, Ptujska Gora 40, 2323 Ptujska Gora ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

 

 

 

 

 Izšel je novi CD p. Janeza Ferleža z naslovom:
PATER JANEZ FERLEŽ IN GLASNIKI

Na CDju so zbrane pesmi, ki so jih prepevali Glasniki iz Sostra (Klementina Savnik, Marija Preložnik in p. Janez Ferlež). Eno pesem so zapeli pevka Mili in moška vokalna skupina Glasniki z Vidma pri Ptuju. Eno pa p. Janez in mladinski pevski zbor sv. Vida (zmagovalna pesem Marija festa 2012 – Mir srca).

CD lahko naročite:
P. JANEZ FERLEŽ,
VIDEM PRI PTUJU 50
2284 VIDEM PRI PTUJU
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
tel: 031/521-883

Če naročite pri p. Janezu je cena 9.00€. Ob naročilu večje količine (vsaj 5) je cena 7.00€

 

 

 


p. Janez Šamperl

P. MIHA DREVENŠEK
MISIJONAR V ZAMBIJI

S pričujočo knjigo želimo bratje minoriti na poseben način obeležili drugo obletnico misijonarjeve smrti.
Avtor knjige na izviren in zanimiv način prikaže misijonarjevo življenje in delo »od zibeli do groba«. Knjiga je sestavljena iz 37 kratkih poglavij, ki odkrivajo duhovna in miselna ozadja Mihovih
misijonskih poti.

Naročila sprejema: Minoritski samostan Matere Božje, Ptujska Gora 40, 2323 Ptujska Gora ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 
 
 
 
 
 

 

P. Janez Šamperl

DUH ASSISIJA - PRELEPO ZNAMENJE BODOČNOSTI

Knjižica je izšla ob 25. obletnici Duha Assisija in jo lahko naročite na naslovu:

Minoritski samostan Matere Božje na Ptujski Gori, Ptujska Gora 40, 2323 Ptujska Gora ali po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gerhard Wenzel

SKRIVNOST DVEH KRON

Letos mineva 70 let od mučeniške smrti p. Maksimilijana Kolbeja, ki je umrl na praznik Marijinega vnebovzetja (15. avgusta 1941) v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Slovenska minoritska provinca je ob tej priložnosti izdala knjigo nemškega minorita p. Gerharda Wenzla, ki jo je prevedel mag. p. Tomaž Majcen. Bratje minoriti želimo tako počastiti redovnika minoritskega reda, ki je na zgleden način uresničeval ideal sv. Frančiška Asiškega, katerega krona je bila mučeniška smrt iz ljubezni do bližnjega. Knjiga je primerna za otroke in mlade tako glede vsebine kot ilustracij, ki jih je naredila Klarisa Sipoš.

Knjige lahko naročite na naslovu:
Slovenska minoritska provinca
Minoritski trg 1, 2250 Ptuj ali po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

 Yves Ivonides

VEČNI ZALJUBLJENEC

Življenjepis sv. Frančiška Asiškega "Večni zaljubljenec" je bil napisan leta 1976 ter iz rokopisa preveden v slovenščino.
Če je bila prva izdaja posvečena 750-letnici smrti sv. Frančiška, smo novi pregledani prevod posvetili ponovni postavitvi starodavne minoritske cerkve sv. Petra in Pavla na Ptuju, ki so jo leta 1945 uničile bombe II. svetovne vojne. Hrvaški minorit ter pisec številnih življenjepisov svetnikov Yves Ivonides se je poglobil tako v človeško kot svetniško podobo Frančiška Asiškega. Na svojstven način je prikazal silno rast Frančiškove duhovnosti v prvem, drugem in tretjem redu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Gustavo Pariscani

SVETI JOŽEF KUPERTINSKI

Ob 400. obletnici rojstva svetega Jožefa Kupertinskega je p. Danilo Holc prevedel knjigo italijanskega avtorja Gustava Pariscanija o znamenitem minoritskem svetniku.

V spremni besedi je prevajalec zapisal:
S prevodom knjižice Gustava Pariscanija "Sveti Jožef Kupertinski - svetnik, ki se mu priporočajo študenti" smo se slovenski minoriti hoteli spomniti in obenem pokloniti našemu svetemu in obenem "zanimivemu" sobratu. Zakaj zanimivemu?
Zraven tega, da ga svet pozna po njegovih lebdenjih, me je pri njem najbolj nagovorilo njegovo na prvi pogled tako protislovno življenje. Gospod mu ni naklonil posebno velikih darov za študij, a mu je kljub temu v srcu prižgal neugasljivo željo po duhovniškem poklicu, za katerega je potrebna določena mera nadarjenosti. On, ki ni bil nikoli dober študent, je postal priprošnjik tolikim študentom. In ko je po Gospodovi milosti končno dosegel čast duhovništva, mu prav ta ista Gospodova volja ni naklonila veselja, da bi lahko kot duhovnik z besedo in zgledom oznanjal Kristusa...
Božja ljubezen zmore dati človeku moč, da se odlepi od zemeljskega. Jubilej je priložnost, da tudi mi postanemo prvaki, da tudi mi poletimo v svet ljubezni!

 

 

 

 

 


Sv. Maksimilijan Kolbe

Svetega Maksimiljana Kolbeja je papež Janez Pavel II. imenoval »zavetnik našega težkega stoletja«, ko je 7. junija 1979 obiskal koncentracijsko taborišče Oswiecim. Ta svetnik je v tem kraju trpljenja, smrti in nesmisla pričal za smisel in večno življenje, ko je prostovoljno šel v smrt namesto družinskega očeta. Misli »zavetnika našega stoletja«, zbrane v pričujoči knjigi, nam bodo odkrile bogastvo njegovega duhovnega življenja. Življenjepis izpod peresa Silvestra Čuka in izbor fotografij nam bosta približala življenje in delo svetega Maksimiljana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Naročilo
 1. Za naročilo izpolnite spodnja polja.. Vpišite svoje kontaktne podatke, da vas bomo lahko kontaktirali.
 2. Priimek in ime ali naziv(*)
  Please type your full name.
 3. E-naslov(*)
  Napačen vpis e-naslova.
 4. Ulica in hišna številka(*)
  Invalid Input
 5. Pošta in poštna številka(*)
  Invalid Input
 6. Telefon:(*)
  Invalid Input
 7. Naročam:(*)
  Invalid Input
 8. Sporočilo:
  Invalid Input
 9. Vpišite spodnje znake:(*)
  Vpišite spodnje znake:
    Zamenjaj kodoInvalid Input
 10.   

Dokumenti Reda

 

Cristoforo Bove, OFM Conv.

Konventualnost v Redu manjših bratov kot področje cerkvenosti

pastarchivesBeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pisma generalnega ministra

pismo 2015 hrana ovitek

Hrana, ki hrani

Rim 2015

 Beripastarchives

 

     

Ob 350. obletnci
blažene smrti
Sv. Jožefa Kupertinskega

Beripastarchives
 

pismo-2011

 Vrniti se k bistvu

 Rim 2011

 Beripastarchives

     

 

ovitek pismo_2010

Formacija: stvar srca

Rim 2010

Beri pastarchives

     

Sveti Frančišek
Anton Fasani,
še danes oče in učitelj

      pastarchivesBeri

 

 

 

 

TURČIJA - P. Martin Kmetec

misijon turcijaP. Martin Kmetec se je dolga leta pripravljal na svoje delo v misijonih in opravljal različne službe v naši provinci. Kot misijonar je deset let deloval v našem minoritskem samostanu v Bejrutu – Libanon. Poslan je bil dobesedno med Saracene, zato se je naučil tudi arabščine, da bi se jim lahko čimbolj približal in jim oznanjeval Odrešenika. To mu je tudi omogočilo, da je lahko naredil doktorat iz islama.
Pred nekaj leti, ga je vodstvo našega Reda poslalo v Turčijo. V Istanbulu sedaj opravlja misijonsko poslanstvo.

Njegov e-naslov je: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

katoliskacerkev #5avgust v Katoliški cerkvi obhajamo #praznik sv. Marije Snežne. Današnji Marijin praznik je na številne načine pov… https://t.co/iYyeKS3tJL
3hretweet
katoliskacerkev #Danes v Katoliški cerkvi obhajamo god sv. Janeza Marije Vianneya, poznanega tudi kot arškega župnika, zavetnika in… https://t.co/vSg3vB4fq0
katoliskacerkev RT @Pontifex: When someone offers us a service, we should not think that we deserve everything. Gratitude, appreciation is, first of all, g…
katoliskacerkev Na praznik sv. Jakoba #25julij je @NadskofZore v #Ljubljana daroval slovesno sveto mašo, med katero je podelil zako… https://t.co/PswiQdhbFq

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next
Angela Folinjska - 4. januar

Angela Folinjska - 4. januar

Neža Praška - 2. marec

Neža Praška - 2. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Rozalija iz Viterba – 6. marec

Elija Asiški – 23. april

Elija Asiški – 23. april

Brat Egidij - 23. april

Brat Egidij - 23. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Fidelis Sigmarinški – 24. april

Marjeta Kortonska – 16. maj

Marjeta Kortonska – 16. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Paskal Bajlonski - 17. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Bernardin Sienski - 20. maj

Krispin – 21. maj

Krispin – 21. maj

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

ANTON PADOVANSKI - 13. junij

BONAVENTURA - 15. julij

BONAVENTURA - 15. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

Lovrenc Brindiški – 21. julij

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

KLARA ASIŠKA - 11. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

MAKSIMILIJAN KOLBE - 14. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

Ludvik Toulouški, škof – 19. avgust

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

JOŽEF KUPERTINSKI - 18. september

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

FRANČIŠEK ASIŠKI - 4. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ran – 6. oktober

Marija Frančiška od peterih Jezusovih ra…

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

JANEZ KAPISTRAN - 23. oktober

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

p. PLACIDO CORTESE - 15. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

ELIZABETA OGRSKA - 17. november

Leonard Portomavriški – 26. november

Leonard Portomavriški – 26. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

JAKOB IZ MARKE - 28. november

Brat Juniper

Brat Juniper