Minoritski samostan sv. Vida na Vidmu pri Ptuju

Videm 50Videm

2284 Videm pri Ptuju
tel.: 02/7641-161
http://www.sv-vid-pri-ptuju.si/

Gvardijan: p. Tarzicij Kolenko

 

Zavetnik samostana je sv. Vid, ki goduje 15. junija.

Dejavnosti:
- noviciat,
- župnijska pastorala,
- pastoralna pomoč župnijam,
- misijoni, duhovne vaje,
- koncerti.

Samostan nosi ime po sv. Vidu - mučencu, ki je za svojo vero še mlad pretrpel mučeniško smrt. Bilo je to okoli leta 305 v južni Italiji, za časa cesarja Dioklecijana.

Samostan na Vidmu je bil ustanovljen 4. 4. 1960 prej pa je redovna hiša minoritov spadala pod samostan v Gradcu in pod samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju. Vsekakor pa župnijo sv. Vida že od leta 1617 upravljamo minoriti. Tega leta je župnijo sv. Vida cesar Ferdinand II. kot vrhovni patron izročil minoritom v Gradcu. Papež Urban VIII. je na prošnjo graškega gvardijana inkorporiral župnijo minoritskemu redu.
 

Samostan leži v neposredni bližini župnijske cerkve ob cesti Ptuj - Leskovec, na vzhodnem delu dravskega polja in v podnožju haloških gričev. Mimo samostana in njegovega velikega dvorišča teče Dravinja. Sedanji samostan je bil grajen po fazah iz nekdanjih gospodarskih prostorov in novega prizidka v sedemdesetih letih. V prostorih samostana je tudi noviciat za našo slovensko minoritsko provinco sv. Jožefa. Samostan in okolica sta lepo urejena, cvetlice krasijo samostan in dvorišče. V neposredni bližini samostana imamo tudi park sv. Frančiška. V parku so tri kapelice, stara hrastova drevesa, klopi za oddih in kurišče. Namenjen je za sprostitev v prijetni naravi. Park radi koristijo za taborjenje, piknike in rekreacijske dejavnosti.


Bratje, ki bivamo v samostanu upravljamo veliko župnijo sv. Vida. Vsi bratje smo aktivni v pastorali. Delamo z najrazličnejšimi skupinami kot so: župnijski pastoralni svet, pevski zbori so kar trije (otroški, mladinski in mešani), Karitas, zakonci, Frančiškovi otroci in Frančiškova mladina, mladina, bralci, ministranti. Vsa pastorala pa se odvija na dveh mestih in sicer na Vidmu in na Selih. Tam je podružnična cerkev sv. Družine in župnijski dom. V Dravinjskem Vrhu pa imamo še eno častitljivo cerkev (mater) cerkvico sv. Janeza Krstnika (Janž). V njej so občasno tudi koncerti.

 • Štiriletni načrt province 2022-26

  Stiriletni nacrt province 2022 

   
 • Apostolat krajevne cerkve - Izmir 2022

  izmir2022

  Predstavitev življenja krajevne Cerkve, kjer živi in deluje naš sobrat misijonar nadškof metropolit msgr. dr. Martin Kmetec.

  Majhne skupnosti, ki pa poskušajo biti žive in aktivno sodelovati pri življenju vesoljne Cerkve.

   

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2024

Glasilo province: št. 1/24

 logo sporocila

 

 

  

Molitev za duhovne poklice

molitevDP

 

Mednarodna spletna stran
omfconv link

 

Grob sv. Frančiška

grob sv franciska2

 

Grob sv. Antona

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2