Minoritski samostan bl. Antona Martina Slomška v Olimju

Olimje 82, 3254 Podčetrtek

olimje1

tel.: 03/5829-161
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 www.olimje.net

Gvardijan: p. Ernest Benko

 

Zavetnik samostana je bl. Anton M. Slomšek, ki goduje 24. septembra.

Poslanstvo:
- pastorala romarjev in turistov,
- zeliščno domače zdravilstvo,
- župnijska pastorala.

ZGODOVINA

olimje2

Olimje se prvič v zgodovini omenja leta 1208. Že v 11. stoletju je na tem mestu stal grad, ki je bil zgrajen leta 1015 in je pripadal grofom von Pilstein. Lastnica gradu je bila tudi sveta Ema Krška.

Grad je menjal več lastnikov. Leta 1550 so grad uredili grofje von Tattenbach v renesančnem stilu. Grof Sakhmardi, ga je preuredil v samostan in ga je leta 1663 podaril pavlinskim menihom, ki so prišli sem iz Lepoglave na Hrvaškem. Pavlinci so leta 1675 na zahodni strani samostana zgradili čudovito baročno cerkev. 
Glavni oltar, ki je eden največjih zlatih baročnih oltarjev v Sloveniji, je bil izdelan leta 1680. Najprej je bil črn, tako kot sedaj oba stranska oltarja in prižnica. Vsi oltarji so leseni in pozlačeni. Glavni oltar je narejen v treh nadstropjih. Posvečen je Mariji Vnebovzeti.

 

Leta 1740 je dobila cerkev novo podobo. Pavlinski menih Ivan Ranger je poslikal celotni prezbiterij.

Stransko kapelo so pavlinci dogradili med leti 1760 in 1766. Posvečena je sv. Francišku Ksaveriju. Freske je naslikal Anton Lerchinger. Naslikal je življenje in čudeže sv. Franciška, ki je misijonaril v Indiji in na Japonskem. Freske so lepo ohranjene, posebej čudovita je freska na stropu. Oltar v stranski kapeli je eden najlepših poznobaročnih oltarjev v Sloveniji

Orgle je izdelal češki mojster Janeček leta 1765.

V času Jožefa II. so morali menihi leta 1782 zapustiti Olimje, ker niso imeli niti župnije, niti šole. Grad je leta 1805 kupil grof Attems. Nasledniki niso mogli vzdrževati celotnega gradu, zato so leta 1807 podrli vzhodni in severni del. Menihi so v teh 120 letih pustili močan pečat kulture, umetnosti, farmacije in umnega gospodarjenja. Kjer je knjiga, tam je tudi napredek.

STARA LEKARNA

olimje3

Po posvetitvi cerkve, so menihi preuredili grajsko kapelo v lekarno. To je tretja najstarejša lekarna v Evropi (za Parizom in Dubrovnikom). Na žalost se oprema ni ohranila. Nekaj posod je v mariborskem pokrajinskem muzeju. 

Ostale so ohranjene Lerchingerjeve freske iz leta 1780. Freske predstavljajo svetopisemske dogodke s poudarkom na sadežih in rastlinah, ki so jih uporabljali v zdravilne namene.
Že dobrih deset let bratje minoriti skrbimo za župnijo, znamenito baročno cerkev in staro lekarno.

Olimeljska cerkev je bila od nekdaj svetišče v katerem so ljudje prosili Devico Marijo in sv. Frančiška Ksaverija za zdravje. Bolniki iz bližnjega zdravilišča in posamezne romarske skupine še vedno radi prihajajo v cerkev molit za zdravje. Mnogi obiskovalci po zakramentu sprave in molitvi prav v cerkvi spet najdejo mir z Bogom in ponovno veselje do življenja.

Cerkev obišče tudi veliko skupin in posameznikov, ki si želijo ogledati dragocene umetnine tega svetišča. Bratje jim predstavimo zgodovino ter kulturni in verski pomen svetišča in stare lekarne, kjer so nekoč patri pavlinci izdelovali domača zdravila.

Ostali smo zvesti olimjski tradiciji izdelovanja domačih zdravil, ki jih še vedno pripravljamo po starih preizkušenih receptih.

ROMARSKI DOM

ERN 0088Že dalj časa smo razmišljali o "oazi miru" kamor bi lahko prišli posamezniki ali skupine na duhovno osvežitev. Zgradili smo romarski dom. V njem so sobe za posameznike, kapela za molitev in premišljevanje, patri pa poskrbimo za duhovno vodstvo in duhovni nagovor. Romarski dom pa ni samo kraj tišine ampak pod svoje okrilje sprejema tudi razne skupine.

Več informacij dobite tukaj.

 

 

 • Štiriletni načrt province 2022-26

  Stiriletni nacrt province 2022 

   
 • Apostolat krajevne cerkve - Izmir 2022

  izmir2022

  Predstavitev življenja krajevne Cerkve, kjer živi in deluje naš sobrat misijonar nadškof metropolit msgr. dr. Martin Kmetec.

  Majhne skupnosti, ki pa poskušajo biti žive in aktivno sodelovati pri življenju vesoljne Cerkve.

   

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2024

Glasilo province: št. 1/24

 logo sporocila

 

 

  

Molitev za duhovne poklice

molitevDP

 

Mednarodna spletna stran
omfconv link

 

Grob sv. Frančiška

grob sv franciska2

 

Grob sv. Antona

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2