Arhiv novic

Izredni provincialni kapitelj

Od 6. do 7. novembra 2019 se je v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju odvijal izredni provincialni kapitelj slovenske minoritske province sv. Jožefa. Na njem sta bila navzoča generalni minister fra Carlos Trovarelli in generalni asistent za Srednjo Evropo (CEF) fra Dominique Mathieu. Vseh udeležencev (delegatov) je bilo 25.

Glavna tema kapitlja je bila razmislek in odločitev o prioritetah in obsegu apostolata ter reorganizacija pastoralne dejavnosti. Že konec lanskega leta je bila ustanovljena komisija, ki je pripravila delovno gradivo (instrumentum laboris). Gradivo je obsegalo analizo trenutnega stanja ter pogled naprej v smislu reorganizacije naše navzočnosti v samostanih in župnijah.

Razpravo na kapitlju sta s svojimi posegi obogatila tako generalni minister kakor generalni asistent, ki sta opogumila vse brate, da s svojim življenjem še naprej pričajo za novost evangelija, predvsem preko dela z mladimi. Ena od zanimivih misli je bila, kako v teh spremenljivih časih, ko bo treba prilagoditi tudi cerkvene strukture, kakšno dejavnost opustiti, da bi lahko svoje moči preusmerili v novo, ustreznejšo in rodovitnejšo v smislu animacije novih duhovnih poklicev ter druge pastoralne oskrbe in evangelizacije. 

 

Med samim kapitljem smo skupni bratski večer izkoristili za komemoracijo za našim minoritskim božjim služabnikom p. Placidom Cortesejem (1907–1944) ob 75. obletnici njegove mučeniške smrti v Trstu. Gestapo (nacistična tajna policija) ga je namreč strahovito mučil in ubil zaradi njegovega molka, saj ni hotel izdati imen sodelavcev, ki so mu pomagali pri reševanju tolikih jetnikov v koncentracijskih taboriščih (tudi Slovencev) med drugo svetovno vojno. Medse smo povabili časnikarja gospoda Iva Jevnikarja, nekdanjega glavnega urednika slovenskih informativnih programov na italijanski državni televiziji RAI za pokrajino Furlanijo - Julijsko krajino. Predstavil nam je delo, mučeništvo ter postopek za beatifikacijo tega božjega služabnika.

Na sklepno slovesno kosilo smo povabili tudi mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla ter njegovega tajnika. Med kosilom pa sta spregovorila tudi p. Janez Šamperl in p. Tomaž Majcen. P. Janez je predstavil izkušnjo bivanja ter pričevanja v mešani redovni skupnosti, kjer biva skupaj s frančiškanom in kapucinom v Assisiju, v samostanu pri Chiesa nuova (kraj Frančiškovega rojstva). P. Tomaž pa nam je opisal misijonsko izkušnjo na Danskem, v Københavnu, kjer opravlja tudi župniško službo, občasno pa poskrbi še za duhovno oskrbo katoličanov na Grenlandiji. Tudi on živi v mednarodni minoritski skupnosti, skupaj z bratom s Hrvaške in bratom s Filipinov. 

Igor Salmič, prov. minister,

in p. Danilo Holc, prov. tajnik

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2