Arhiv novic

Srečanje slovenskih in hrvaških minoritov

V ponedeljek, 29. aprila 2019 smo tokrat v Sloveniji obhajali tradicionalno povelikonočno srečanje bratov slovenske in hrvaške minoritske province, na katerem se nas je skupno zbralo okrog 45 bratov. Začeli smo ga z zbiranjem ter malico v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Da bi nam bilo podarjenega čim več časa za utrjevanje bratskih vezi, smo se skupaj z avtobusom odpravili proti Mariboru, kjer smo si ogledali nekdanji minoritski samostan Marijinega vnebovzetja na Lentu. Po temeljiti obnovi je od jeseni leta 2010 v njem Lutkovno gledališče Maribor, cerkev pa služi predvsem raznim koncertnim prireditvam. Tam nas je prijazno sprejela direktorica Lutkovnega gledališča, ga. Katarina Klančnik Kocutar, ki je imela za nas vodeni ogled prostorov ter nam predstavila kulturno umetniško dejavnost gledališča.

 

Po tem obisku smo se sprehodili do mariborske stolnice, kjer smo na grobu bl. Antona Martina Slomška obhajali sv. mašo, ki jo je vodil provincialni minister slov. minoritske province, p. Igor Salmič (ki nas je pri pridigi tudi nagovoril) ob somaševanju hrvaškega provincialnega ministra, p. Josipa Blaževića in vikarja hrvaške province p. Tomislava Glavnika. Pri dvojezični maši sta se slišala tudi latinski kanon in prošnja v romunskem jeziku, saj sta bila na srečanju navzoča dva brata iz Romunije, iz vsake province po eden. Imeli smo prav posebno čast, da nas je pred začetkom sv. maše pozdravil še mariborski nadškof, msgr. mag. Alojzij Cvikl ter nam na kratko predstavil nadškofijo.

Ker je bilo po duhovnem in kulturnem delu srečanja potrebno poskrbeti še za »brata osla«, smo se po sklepu sv. maše in skupni fotografiji pred stolnico napotili k zadnjemu dejanju, k skupnemu bratskem kosilu v restavraciji na Gočovi (Štajerska hiša kulinarike). Tam sta med kosilom spregovorila oba provincialna ministra, nazdravila bratom in si izmenja priložnostni darili. Hrvaški prov. minister nas je s pogledom v prihodnost že povabil na srečanje, ki bo naslednje leto nekje na Hrvaškem.

Po prihodu na Ptuj smo se z lepimi vtisi poslovili ter vrnili v svoje samostane. Nekatere naše goste je čakala še dolga pot, saj so se srečanja poleg bratov iz Zagreba udeležili tudi bratje iz Novega Marofa, Molv, Cresa, Šibenika in Splita.

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2