Arhiv novic

700. obletnica posvetitve samostanske cerkve sv. Frančiška v Piranu

Bratje minoriti smo v nedeljo, 7. oktobra 2018, s slovesno sv. mašo ob 16. uri v samostanski cerkvi sv. Frančiška v Piranu obhajali 700. obletnico njene posvetitve.

 

Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Somaševali so še koprski škof, msgr. dr. Jurij Bizjak, novomeški škof msgr. Andrej Glavan, upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, hrvaški minoritski provincialni minister p. Josip Blažević, naš provincialni minister p. Igor Salmič, salezijanski inšpektor g. Marko Košnik, piranski župnik g. Zorko Bajc ter drugi minoritski in škofijski duhovniki.

Med sv. mašo je prepeval zbor Collegium vocale iz Celja po vodstvom zborovodkinje Bernarde Preložnik Kink, priložnostnemu orkestru pa je dirigiral »domačin« Metod Tomac. 

Provincialni minister p. Igor Salmič je uvodoma vse navzoče lepo pozdravil ter med drugim dejal, da je to slavje priložnost, da smo lahko Gospodu hvaležni za preteklost, saj nam preko nje govori tako po lepih kakor težjih trenutkih in preizkušnjah. Po drugi strani pa smo lahko, seveda, z Gospodovo navzočnostjo tudi smelo zazrti v prihodnost.

Nadškof Zore je med pridigo dejal, da se s hvaležnostjo oziramo v preteklost, ne toliko na čas, ampak na ljudi, ki so v tem času služili Bogu in drugim ljudem. Prav tako se oziramo na vse, ki so z besedo in zgledom oznanjali evangelij ter delili zakramente. Ta obletnica pa naj bo obenem priložnost, da se tudi mi v tem času pridružimo vsem pred nami v služenju Bogu in ljudem ob današnjih stiskah in preganjanjih. Ta so bila v vseh časih zgodovine in Bog je s svojo tolažbo ljudem vedno stal ob strani. Nadškof je prav tako dejal, da se je s prihodom Frančiškovih bratov v Piran naselila tja tudi Frančiškova duhovnost. Ta je v dosledni hoji za Kristusom, ki ga je Frančišek v molitvi tako močno in osebno srečeval ter mu sledil. To naj bo vabilo tudi nam, da evangelija ne bi samo poznali, temveč ga tudi živeli. Nadškof je ob sklepu nagovora bratom minoritom ob tem jubileju čestital in nas povabil, da bi po nas Frančiškov duh in oznanjevanje evangelija v Piranu odmevalo še nadaljnjih 700 let.

Ob sklepu maše se je gvardijan samostana br. Robert Horvat zahvalil nadškofu za vodenje slovesnosti, zboru in orkestru za petje in glasbo, prav tako pa tudi vsem ostalim za kakršnokoli sodelovanje in udeležbo.

Po slovesnosti je bila v križnem hodniku pripravljena pogostitev za vse navzoče, da smo se lahko v duhu prve krščanske skupnosti ob prigrizku ter pijači zadržali še v druženju in prijetnem klepetu.

Danilo Holc, prov. tajnik

Foto: Ubald Trnkoczy

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2