Slovo iz Sveč

Prvo nedeljo v avgustu 1981 smo bratje minoriti prevzeli v pastoralno oskrbo župnijo Sveče na Koroškem. Postopoma smo na prošnjo škofije še sprejeli župnijo in romarsko cerkev Podgorjah, župnijo Št. Janž in službo pastoralnega pomočnika v dekaniji Borovlje. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na duhovno oskrbo šolskih sester na Koroškem kakor veliko pastoralnih pomoči tam kjer so nas potrebovali.

Bratje so pripadali samostanu v Gradcu in pozneje samostanu sv. Maksimilijana Kolbeja v Ljubljani, dokler ni bil 5. februarja 1990 zakonito ustanovljen samostan sv. Heme v Svečah na Koroškem.

XIII. redni provincialni kapitelj slovenske minoritske province je leta 2010 sklenil, da zaradi pomanjkanja patrov (predvsem tistih, ki znajo dobro tudi nemško) 31. julija 2014 sklenemo naše redovno življenje in apostolat na Koroškem.

V smislu tega sklepa smo imeli 27. julija 2014 uradno slovo. V popoldanskih urah smo se zbrali v župnijski cerkvi v Svečah. Ob številnih vernikih iz različnih župnij so bili še navzoči: škof msgr. dr. Alois Schwarz, dekan dekanije Borovlje in lepo število duhovnikov, šolske sestre s provincialko, županja tamkajšnje občine in patri (p. Marijan Cafuta, p. Anton Ogrinc, p. Roman Tkauc in prov. minister p. Milan Kos).

Po večernicah nas je najprej nagovoril škof. V nagovoru se ja zahvalil za navzočnost redovne skupnosti in seveda tudi za pastoralno delo, ki smo ga velikodušno sprejemali in vršili. Največjo vrzel vidi v tem, da odhaja redovna skupnost in nato seveda tudi odhod duhovnikov, ki so bili v veliko pastoralno pomoč škofiji. Navzoče je povabil k molitvi za nove duhovne poklice ter duhovnike k skupnemu delu. Sledili so nagovori dekana, provincialke, županje in predstavnika župnijskega pastoralnega sveta.

Ob sklepu je spregovoril tudi provincial in poudaril našo hvaležnost za redovno življenje in delo v 33. letih na Koroškem kakor izrazil prošnjo, da nam odpustijo vse napake in opustitve, ki smo jih kot Frančiškovi bratje storili. S krajevno Cerkvijo, ki ima veliko pomanjkanje duhovnih poklicev pa bomo ostali povezani v molitvi z željo, da jim Gospod nakloni novih duhovnih poklicev.

 • Štiriletni načrt province 2022-26

  Stiriletni nacrt province 2022 

   
 • Apostolat krajevne cerkve - Izmir 2022

  izmir2022

  Predstavitev življenja krajevne Cerkve, kjer živi in deluje naš sobrat misijonar nadškof metropolit msgr. dr. Martin Kmetec.

  Majhne skupnosti, ki pa poskušajo biti žive in aktivno sodelovati pri življenju vesoljne Cerkve.

   

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2024

Glasilo province: št. 1/24

 logo sporocila

 

 

  

Molitev za duhovne poklice

molitevDP

 

Mednarodna spletna stran
omfconv link

 

Grob sv. Frančiška

grob sv franciska2

 

Grob sv. Antona

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2