Ljudski misijoni

ljudski misijoni

Naročilo sv. Frančiška manjšim bratom, ki je zapisano v potrjenem Vodilu se glasi: Opominjam in spodbujam brate, naj bo njihovo govorjenje v pridigah dobro poudarjeno in dostojno, v korist in spodbudo ljudstva, kateremu naj oznanjajo grehe in kreposti, kazen in slavo, s kratkimi govori, ker je tudi Gospod na kratko govoril na zemlji.

Več ali manj zvesti temu naročilu smo se manjši bratje minoriti pred štiridesetimi leti vključili v apostolat na področju ljudskih misijonov na Slovenskem. Tu in tam smo misijonarili tudi v zamejstvu, v okolici Trsta in v samem mestu že dvakrat, prav tako na dvojezičnem podrocju južne Koroške.

Na domačih tleh minoritski misijonarji z govori, okroglimi mizami, kamor vabimo različne strokovnjake ali preproste pričevalce, mlajši s kitaro in pesmijo, želimo utrjevati vero in gradimo predvsem na našem slovenskem izročilu.

Velik poudarek v misijonskem času je predvsem na osebnem spreobrnjenju, ki ga naj vernik doživi v dobro opravljeni spovedi.

 

Kot posebno sveta dediščina minoritskega reda je zapuščina sv. Maksimilijana Kolbeja, ki je v našem času konkretno pokazal, kako je češčenje Matere Božje - Brezmadežne bistvenega pomena za novo evangelizacijo. Zato so minoritski misijonarji tudi marijansko usmerjeni, saj se v marijanski šoli krepi zdrav krščanski duh, tako v družinskem življenju kot tudi v javnosti.

Posebna skrb velja otrokom za katere so pripravljena srečanja z določenimi nalogami, ki navadno zaposlijo vso družino.

Mladim ponudimo predvsem pričevanje krščanskega veselja in svobode, ki jo človeku nudi zvestoba samemu sebi v luči evangeljskega sporočila.

Življenje je Božji dar. Vsak človek je od Boga ljubljen in ima svoj končni cilj v gledanju Boga. Ostarelim in bolnim, nemočnim in revnim v duhu Frančiškovega naročila želimo približati našega Gospoda, ki se v evangeliju razodeva kot utelešena ljubezen.

 • Štiriletni načrt province 2022-26

  Stiriletni nacrt province 2022 

   
 • Apostolat krajevne cerkve - Izmir 2022

  izmir2022

  Predstavitev življenja krajevne Cerkve, kjer živi in deluje naš sobrat misijonar nadškof metropolit msgr. dr. Martin Kmetec.

  Majhne skupnosti, ki pa poskušajo biti žive in aktivno sodelovati pri življenju vesoljne Cerkve.

   

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2024

Glasilo province: št. 1/24

 logo sporocila

 

 

  

Molitev za duhovne poklice

molitevDP

 

Mednarodna spletna stran
omfconv link

 

Grob sv. Frančiška

grob sv franciska2

 

Grob sv. Antona

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2