Arhiv novic

Srečanje slovenske in hrvaške province

Vsakoletno srečanje bratov iz Slovenije in Hrvaške je bilo tokrat v Zagrebu ob sklepu rednega provincialnega kapitlja hrvaške minoritske province in sicer 28. maja 2014. Srečanja iz Slovenije se je udeležilo 21 bratov.

Program smo začeli v popoldanskih urah s predstavitvijo knjige Prorokov Vapaj (gre za zbrane članke pokojnega p. Špira Marasoviča), ki jo je izdal Veritas ob prvi obletnici smrti p. Špira. Predavatelji so izpostavili preroške izzive, ki so bili navzoči vedno v člankih pokojnega patra.

Sledil je glasbeni program, ki ga je pripravil p. Janez Ferlež z gosti. Predstavil se nam je s svojimi nekaterimi prepoznavnimi in uspešnimi pesmimi.

P. Ljudevit Maračić je nato v krajšem predavanju poskušal prikazati skupno začetno vzgojo (semeniščniki, novinci in ponovinci) vse od konca prve svetovne vojne do danes. Veliko naših pokojnih in še živečih bratov je končalo gimnazijo, noviciat in nekateri tudi teološko izobrazbo na Hrvaškem. Krajše obdobje so bile nekatere vzgojne ustanove (semenišče in noviciat) tudi v Sloveniji. Program smo sklenili z ogledom filma: Minoriti – Frančiškovi manjši bratje na slovenskem.

Sledila je skupna maša v cerkvi Svetega Duha, ki jo je ob somaševanju zbranih bratov vodil generalni asistent p. Miljenko Hontić.

Srečanje smo sklenili s skupno večerjo in brate iz hrvaške province prihodnje leto povabili na Ptuj v minoritski samostan sv. Petra in Pavla.

p. Milan Kos

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 3/2020

Glasilo province: št. 3/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2