Leto 2013

Srečanje CEC-a na Dunaju

Od 18. do 22. novembra 2013 je na Dunaju potekalo jesensko redno srečanje provincialov, provincialnega kustosa in provincialnih delegatov Srednje Evrope.

Ob rednih vsebinah so se bratje predstojniki tokrat predvsem posvetili analizi dela z Vojsko Brezmadežne in Frančiškovim svetnim redom. Gre za dejavnosti, ki sta lastni našemu Redu in ju jo  potrebno gojiti. Saj so ravni člani MI in FSR tisti, ki nam lahko veliko pomagajo na vseh področjih v času, ko je malo število redovnikov po samostanih.

Preberi več

Knjiga o p. Mihu Drevenšku

S pričujočo knjigo želimo bratje minoriti na poseben način obeležiti drugo obletnico misijonarjeve smrti.

Avtor knjige na izviren in zanimiv način prikaže misijonarjevo življenje in delo »od zibeli do groba«. Knjiga je sestavljena iz 37 kratkih poglavij, ki odkrivajo duhovna in miselna ozadja Mihovih misijonskih poti. 

Preberi več

Začetek noviciata

V soboto, 21. septembra zvečer ob 19. uri je bila v Assisiju preobleka novincev. Med njimi je bil tudi br. Vladimir Predikaka. Udeležila sva se je provincialni minister p. Milan Kos in p. Danilo Holc. Preobleka je bila med večernicami. Kustost je imel nekaj spodbudnih besed. Nekaj njegovih misli:

  • Kakor je Frančišek zemenjal obleko z gobavcem in kasneje pred očetom, tako so tudi novinci zamenjali oblačilo.
  • Habit ima obliko križa, kar pomeni da želijo slediti Jezusu Kristusu, križanemu. Tako je sledil Jezusu Kristusu tudi sv. Frančišek. Brez tega ni mogoče biti redovnik.

Preberi več

Bratski dan province

IMG 1037Bratje slovenske minoritske province smo obhajali bratski dan province, ki je namenjen utrjevanju naših bratski vezi in duhovni poglobitvi.

 

Preberi več

Pastoralni dan province

V sredo, 15. maja 2013, smo imeli v minoritskem samostanu Matere Božje na Ptujski Gori pastoralni dan province. Na srečanje smo povabili s. Štefko Klemen, OSU,  ki nam je spregovorila o delu za duhovne poklice. Pastoralni dan smo zaključili v baziliki Marije Zavetnice z molitveno uro za nove duhovne poklice.

 

Preberi več

Papež Frančišek preko spletne video kamere v Assisiju

grob-sv.-franPapež Frančišek je včeraj preko spletne video kamere, ki kaže na grob sv. Frančiška v baziliki v Assisiju, asiškemu ubožcu namenil molitev: »O, Frančišek Asiški, posreduj za mir v naših srcih.«
Včeraj ob 12.30 je namreč papež Frančišek v Vatikanu sprejel generalnega ministra minoritov p. Marka Tasco, kustosa svetega samostana v Assisiju Maura Gambettija in Anza Fortunata, urednika revije Sveti Frančišek, zavetnik Italije, ki jo urejajo in izdajajo asiški minoriti. Želeli so mu namreč osebno predstaviti posebno številko revije, posvečeno izvolitvi papeža Frančiška.

Preberi več

Srečanje slovenske in hrvaške province

Vsakoletno srečanje bratov iz Slovenije in Hrvaške je bilo tokrat v Zagrebu ob sklepu rednega provincialnega kapitlja hrvaške minoritske province in sicer 28. maja 2014. Srečanja iz Slovenije se je udeležilo 21 bratov.

Preberi več

Srečanje provincialov in delegatov iz Srednje Evrope

IMG 0829V dneh od 15. do 19. aprila 2013 je na Nizozemskem potekalo spomladansko srečanje provincialov in predstojnikov ostalih jurisdikcij Srednje Evrope. Srečanje je bilo namenjeno preverjanju redovnega življenja in pastoralnega dela ter načrtovanju prihodnosti v Srednji Evropi. Ni se mogoče izogniti dejstvu, da je vedno manj poklicev in zaradi tega je potrebno sprejemati odločitve, kako organizirati življenje in apostolat v prihodnje.

 

 

Preberi več

Srečanje ponovincev Srednje Evrope

IMG 0794Na Cresu je od 2. do 6. aprila 2013 potekalo vsakoletno srečanje ponovincev (bogoslovcev) Srednje Evrope. Udeležili so se ga iz Nemčije, Hrvaške in Slovenije. Navzoči so bili tudi magistri, prov. ministri in generalni asistent p. Miljenko Hontić. Vsebina srečanja je bila »Frančiškovi izvori«, ki so pred kratkim izšli v hrvaškem jeziku. Srečanje je nudilo tudi možnost ogleda nekaterih znamenitosti in utrjevanja medsebojnih bratskih vezi.

 

 

Preberi več

Praznovanje zavetnika province

IMG 0786Bratje minoriti smo se zbrali v Olimju, kjer smo obhajali sv. Jožefa, ki je zavetnik slovenske minoritske province. Ob tej priložnosti sta nam predstavila p. Igor Salmič svojo doktorsko nalogo in p. Dominik Tikvič svojo magistrsko nalogo. Prov. minister p. Milan Kos nas je seznanil s sklepi zadnjega rednega generalnega kapitlja, ki je potekal januarja in februarja 2013 v Assisiju. Pri bratskem kosilu smo se spomnili bratov, ki so godovali. Pridružili so se nam tudi nekateri bratje iz Zagreba s prov. ministrom p. Ljudevitom Maračićem.

Preberi več

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2020

Glasilo province: št. 1/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2