Arhiv novic

Srečanje slovenskih in hrvaških bogoslovcev

V ponedeljek, 29. septembra, smo imeli na Ptuju vsakoletno srečanje slovenskih in hrvaških bogoslovcev. Srečanje, ki je namenjeno predvsem bratskemu druženju, ohranjanju prijateljskih vezi med provincama ter medsebojnemu spoznavanju, je tudi letos minilo v prijetnem vzdušju in navdušenju nad ponovnim srečanjem starih prijateljev. Še celo letošnji vsakdanji dež se je pred nami umaknil, da nam je sonce ves dan prijetno sijalo in nas grelo.

Ker smo letošnje srečanje organizirali slovenski bogoslovci, smo kar dolgo razmišljali, kaj naj ponudimo bratom iz Hrvaške, da bi bilo vsaj približno primerljivo z našim lanskoletnim srečanjem na Hrvaškem (kjer so nas res odlično pogostili), hkrati pa, da ne bi bilo preveč »natrpano« in »kičasto«. Na koncu smo se odločili, da hrvaškim bogoslovcem razkažemo nekatere znamenitosti, nam tako dobro znanega Ptuja.

Zjutraj smo se morali vstati precej zgodaj, saj nas je v minoritskem samostanu svetega Viktorina na Ptuju že ob 7:30 čakal odličen zajtrk. Izkazalo se je, da smo se morali na pot podati že pred brati iz Zagreba, saj imajo oni bliže do Ptuja, kot mi iz Ljubljane. Po zajtrku smo se odpravili na Ptujski grad, kjer smo s ptičje perspektive videli celoten Ptuj in okolico. P. Milan Kos nam je na kratek in zanimiv način predstavil zgodovino mesta in Frančiškovih bratov na Ptuju. Ogledali smo si še grajsko kapelo in na koncu uživali v pijači, s katero nas je počastil naš pater provincial. Ob vrnitvi smo mimo grede zavili še mimo dominikanskega samostana in se na koncu vrnili v proštijsko cerkev, kjer smo obhajali sveto mašo.

Po maši smo se odpravili še v naš samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju, kjer nas je tamkajšnja bratska skupnost prijazno sprejela in nas pogostila z odličnim in obilnim kosilom. Po kosilu pa je sledil (vsaj zame) najlepši del dneva: obiskali smo Ptujsko klet, si ogledali  multivizijo o njej in na koncu sodelovali pri degustaciji treh vrhunskih vin. Sledilo je romanje k Materi Božji na Ptujsko Goro, kjer smo se vsi skupaj priporočili Devici Mariji za varstvo pod njenim plaščem in se srečali tudi s tamkajšnjo samostansko skupnostjo. Mislim, da mi ni treba posebej omenjati, da v katerikoli samostan smo prišli, so nas bratje sprejeli, pogostili in odžejali z zvrhano in potlačeno mero. Dan smo zaključili s svečano večerjo na Golšaku, v prijetnem in izbranem ambientu.

Na koncu bi se rad zahvalil Bogu in vsem svojim bratom za ta lep in čudovit dan. Posebej hvala našemu provincialnemu ministru, p. Milanu Kos, ki se vedno znova trudi, za ohranjanje bratskih vezi med slovensko in hrvaško provinco. Hvala tudi vsem hrvaškim bogoslovcem in magistru za njihovo udeležbo, prijaznost, veselje in dobrodušnost. Hvala pa tudi mojim sobratom, magistru in soborcem iz bogoslovnih vrst za njihov trud pri organizaciji dneva.

br. Danijel Golavšek

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 3/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2