Arhiv novic

p. Placido Cortese

cortese

Včeraj dopoldne je bila na sedežu tržaške škofije krajša slovesnost ob sklepu dodatnega škofijskega postopka za razglasitev minorita p. Placida Corteseja (Cres, 1907 – Trst, 1944) za blaženega. Vodil jo je tržaški škof, nadškof msgr. Giampaolo Crepaldi.

 

P. Cortese, ki je umrl v gestapovski mučilnici v Trstu, je med drugo svetovno vojno veliko pomagal slovenskim in hrvaškim internirancem v Padovi, Judom, zavezniškim vojnim ujetnikom in drugim preganjancem. Še pred tem pa se je odlikoval kot verski časnikar in urednik ter iskan spovednik. Njegov lik se je zaradi nekaterih publikacij, dokumentarnega filma, srečanj in likovnih upodobitev v zadnjih letih rešil pozabe, Cerkev pa je zanj kot mučenca uvedla postopek, da bi ga razglasila za blaženega.
Škofijski del postopka, usmerjen v dokazovanje »mučeništva zaradi ljubezni do bližnjega«, so že uspešno izpeljali v letih 2001–2003, vendar je rimska Kongregacija za zadeve svetnikov predlagala poglobitev junaških kreposti tega Božjega služabnika. Dodatni proces se je začel 18. junija letos in ga je ponovno vodil msgr. Ettore Malnati, spremljal pa ga je tudi isti vicepostulator p. Tito Magnani.

Vir: Radio Ognjišče

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2020

Glasilo province: št. 1/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2