Arhiv novic

Brezmadežna

brezmadezna

Češčenje Matere Božje je pri manjših bratih vedno bilo vselej neodtujljivi del njihove pastoralne dejavnosti. Zato niti ni presenetljivo, da so na Slovenskem prav Frančiškovi manjši bratje varuhi vseh največjih in najbolj priljubljenih Marijinih svetišč. 

 

 

Frančišek je Marijo izbral tudi za zaščitnico svojih redov in od tistega časa (od leta 1217) je ona pod skrivnostjo brezmadežnega spočetja glavna zaščitnica ali patrona vseh Frančiškovih redov.Ni čudno, da so se manjši bratje pred vsemi drugimi v češčenju Brezmadežne posebno odlikovali in so bogoslovci, v prvi vrsti Janez Duns Skot, pred mnogimi drugimi to skrivnost branili in jo zagovarjali. Praznik Marijinega brezmadežnega spočetja se je pri manjših bratih že od nekdaj obhajal zelo slovesno. Nanj so se pripravljali z devetdnevnico  ali vsaj tridnevno pobožnostjo.

Eden največjih častilcev Brezmadežne je bil gotovo minoritski pater sv. Maksimilijan Kolbe. Preko nje in z njo je hotel ves svet pridobiti in posvetiti za Kristusa. Zato je 17. septembra 1917 skupaj s sedmimi brati ustanovil zvezo - VOJSKO BREZMADEŽNE.

Članom vseh treh Frančiškovih redov je dovoljeno, da smejo lavrentanskim litanijam dodati tudi vzklik »Kraljica reda manjših«. S tem kličemo Brezmadežno na pomoč in se ji izročamo v njeno posebno varstvo vsi Frančiškovi duhovni otroci prvega, drugega in tretjega reda.

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2020

Glasilo province: št. 1/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2