Arhiv novic

Odhod bratov minoritov iz Sostra k Šempetru

Na izrednem provincialnem kapitlju, 13. aprila 2011 smo bratje minoriti izglasovali, da s 1. avgustom 2011 ustanovimo minoritski samostan sv. Maksimilijana Kolbeja v Ljubljani, Trubarjeva 80, in prevzamemo župnijo sv. Petra ter duhovno oskrbo v Univerzitetnem kliničnem centru in onkološkem inštitutu; hkrati se ukine samostan sv. Lenarta, Sostrska c. 1, župnijo sv. Lenarta pa vrnemo ljubljanski nadškofiji. Ta sklep smo počasi začeli uresničevati in se tako 31. julija 2011 pri slovesni sveti maši, ki jo je daroval provincialni minister p. Milan Kos, poslovili od faranov sostrške župnije. Več si lahko preberete v zahvalnem govoru.

 

Spoštovani farani župnije Sostro!

Na izrednem kapitlju Slovenske minoritske province, ki je potekal 13. aprila 2011 na Ptuju, smo sprejeli odločitev, da bratje minoriti po 46 letih zapustimo župnijo Sostro in se preselimo v župnijo sv. Petra v Ljubljani ter tam ustanovimo nov samostan sv. Maksimilijana Kolbeja. Odločitve in sklepe vsakega provincialnega kapitlja razumemo kot izraz Božje volje. Tudi pred to težko odločitvijo smo molili, da bi se resnično dali voditi Svetemu Duhu. Zavedamo se, da Božji pogled presega mnoge človeške poglede, zato ga velikokrat ni mogoče popolnoma razumeti.

 

Bratje minoriti smo prišli v Sostro leta 1965. To je bil čas, ko so bili slovenski in hrvaški bratje združeni v eni minoritski provinci sv. Hieronima s sedežem v Zagrebu, kjer se je odvijala tudi vzgoja novih redovniških in duhovniških poklicev. Število slovenskih kandidatov za vstop v red se je vse bolj povečevalo. Odgovorni bratje slovenskega dela province so začutili potrebo, da se slovenski kandidati na svoje bodoče poslanstvo pripravljajo v svojem, maternem jeziku, ki je temelj za dobro izvrševanje duhovniškega poklica. Začeli so iskati nov dom v Sloveniji, blizu Ljubljane, da bi bogoslovci lažje obiskovali Teološko fakulteto. Takratni ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik je prisluhnil želji minoritov in skupaj z odgovornimi brati našel to možnost v župniji Sostro. Na to odločitev lahko danes z veliko gotovostjo gledamo kot na izraz Božje volje, saj so bili bratje v župniji lepo sprejeti. Mnoge generacije duhovnih poklicev so zrasle prav tukaj in tako so ob zadostnem številu naših slovenskih redovnikov bili postavljeni temelji za samostojno Slovensko minoritsko provinco, ki je bila ustanovljena leta 1972.

Danes smo slovenski minoriti hvaležni Bogu za blagoslov in vam, spoštovani in dragi farani, za vse, kar smo od vas prejeli. Med to lahko gotovo štejemo neizmerljivo molitveno podporo, mnoga materialna sredstva, ki so bila še posebej dragocena v ekonomsko težkih časih, vašo naklonjenost in sodelovanje pri rasti Božjega kraljestva ter drugo. Tega ne bomo nikoli pozabili! Delček zgodovine naše province in našega Frančiškovega reda bo ostal za vedno zapisan v vaši sostrski kroniki ter za večno tudi pri Bogu.

 

Ob najnovejših dokumentih minoritskega reda ter iskanju izvirne identitete Frančiškove karizme smo pod vodstvom Svetega Duha hoteli najti predvsem temeljne in globlje razloge za svojo odločitev. Karizma našega reda vključuje župnijsko pastoralo, a jo obenem tudi presega. Vse bolj se zavedamo duhovnih potreb, ki presegajo meje te župnije, hkrati pa smo hoteli gledati tudi preko duhovne in materialne »udobnosti«, ki ste nam jo v svoji sredi nudili. Ob tem čudovitem sožitju zato ni mogoče iskati kakršnega koli drugega negativnega razloga, da vas zapustimo. Ne menjujemo župnije niti za boljšo niti za slabšo župnijo. Na kapitlju smo poskušali slediti odločitvi duha in razuma. Če bi sledili svojim čustvom, bi zagotovo ostali v Sostrem. Ni dvoma, da bo del srca vseh, ki smo skupaj z vami kadar koli živeli in delali, ostal tukaj v Sostrem.

 

Prvotni in osnovni razlog našega razmišljanja o morebitni selitvi je bila skrb za bogoslovje, vzgojno ustanovo novih redovniških in duhovniških poklicev. Temu našemu razlogu so se kasneje v pogovorih s škofijo pridružili še drugi razlogi, predvsem pa novi izzivi, ki jih v luči služenja slovenski Cerkvi, tako verujemo, pred nas postavlja Božja previdnost. Eden izmed tistih, na katere želimo odgovoriti, je gotovo duhovna oskrba v Univerzitetnem kliničnem centru. Kakor so sv. Frančišku izziv predstavljali gobavci tedanjega časa, tako želimo tudi mi videti svoje uboge v bratih in sestrah, ki so preizkušeni in si v svoji bolezni po moči zakramentov želijo človeške in Božje bližine.

 

Ob prvih informacijah o našem odhodu iz župnije smo v pogovoru z vami začutili vašo žalost in obenem željo, da bi ostali med vami. Tega smo na nek način veseli, saj govori o naši sprejetosti med vami. Po drugi strani pa verujemo, da nam Bog včasih sporoča svojo voljo tudi po neuresničenih željah. Simbolično bi lahko rekli, da doživljamo ta trenutek slovesa – in upamo, da ga tako doživljate tudi vi –, kot ga doživlja mati, ki ljubi svojega otroka v resnici in mu zato svobodno dovoli oditi v svet, da odgovorno zaživi svoje novo življenje.

 

Ko se oziramo nazaj na skupno prehojeno pot, ne moremo spregledati vašega živega in navdušenega sodelovanja v manjših občestvih ali pastoralnih skupinah, od najstarejših pa do najmlajših. Posebej smo veseli, da je v župniji zaživel Frančiškov svetni red – Frančiškova družina. Želimo si, da duh sv. Frančiška, ki je v vaši župniji že živel pred prihodom bratov minoritov, živi po našem odhodu še naprej.

 

Bratje minoriti želimo ostati v molitvi povezani z vami. Vključevali vas bomo v svoje molitve še posebej takrat, ko bomo molili za vse dobrotnike, ki so nam zaradi Gospodovega imena kaj dobrega storili.

 

V zavesti svoje človeške omejenosti in nepopolnosti se želimo tudi opravičiti za vse, kar smo storili slabega, hkrati pa vas prosimo za odpuščanje za vse trenutke, ko iz našega življenja in dela ni sijala skrb za graditev in rast Božjega kraljestva med vami.

 

Predvsem pa se na koncu skupaj z vami želimo Bogu zahvaliti za vse blagoslove, ki jih je po vas in nas, kljub človeški majhnosti, trosil po vaši župniji. Želimo vam, da vas na vaših poteh proti nebeški domovini, kamor smo vsi namenjeni, da se srečamo, še naprej spremlja Gospod. S sv. Frančiškom vas pozdravljamo

 

MIR IN DOBRO!

 

bratje minoriti

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 4/2019

Glasilo minoritske
province: št. 4/19

 logo sporocila

 

Pridi in poglej

Obvestila (2018):


Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2