Arhiv novic

Srečanje hrvaških in slovenskih minoritskih bogoslovcev

Slovenski in hrvaški minoritski bogoslovci imamo priložnost za vsakoletno druženje, ki se enkrat zgodi na Hrvaškem, drugič v Sloveniji. Tokratno skupno druženje je bilo nekaj posebnega. Že na jesenskem srečanju 2010 se je porajala želja, da bi skupaj obiskali Sarajevo kar se je letos tudi zgodilo.

Pa ne samo, da smo si bogoslovci skupaj s svojima magistroma, p. Josipom in p. Danilom, ogledali znamenitosti in lepote tega večnacionalnega mesta, ampak je bilo druženje združeno z navzočnostjo pri evharističnem slavju, na katerem je g. Angelo kardinal Amato javno razglasil pet drinskih mučenk za blažene; med njimi tudi dve sestri Slovenki.

Prvi dan srečanja, petek, je bil namenjen predvsem vožnji do glavnega mesta Bosne in Hercegovine, vmes postanka v Jajcu, ker je bila pri bratih frančiškanih priložnost za sveto mašo, ob tem pa zahvala Bogu za tokratno ponovno snidenje. Večerni sprehod po Baščaršiji, najstarejšem delu Sarajeva, je na marsikom pustil pečat lepih spominov na ta kraj; sploh pa pravi sarajevski čevapčiči v lepinji in s čebulo.

Z obiskom cerkve sv. Antona Padovanskega in bratov frančiškanov smo dobili majhen vpogled v družbeno dogajanje v tej deželi od druge svetovne vojne pa do danes, »kad je nakon drugog svijetskog rata franjevački bogoslovni fakultet lišen braće i su komunisti na njom osnovali šumarski fakultet.«

Sobotno dogajanje v olimpijski športni dvorani Zetra se je pričelo z nepopisno veliko množico vernikov, ki so želeli prisostvovati beatifikaciji petih drinskih mučenk. Ob navzočnosti bosansko-hercegovskih, hrvaških, dveh slovenskih, avstrijskih, madžarskih in albanskih škofov, se je zbralo tudi precejšnje število romarjev iz Slovenije.

Po izmenjanih izkušnjah bogoslovja hrvaške in slovenske minoritske province, po klepetu in ogledu še nekih znamenitosti Bosne, smo se v poznih popoldanskih urah poslovili in izrazili željo, da se naslednjo jesen srečamo v Sloveniji.

 

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2