Arhiv novic

Blaženi Monaldo iz Kopra

Blaženi Monaldo iz Kopra se je rodil ok. 1210 v Kopru ali Piranu. Bil je diplomirani pravnik. Izobrazbo je najverjetneje dosegel v Padovi. Bil je provincial dalmatinske province, teolog, učen pravnik in je slovel tudi po svojem svetem življenju. Je avtor po njemu imenovane Monaldove Summe (Summa Monaldina), ki je nekakšen pravni leksikon. Hranijo jo v uglednih svetovnih bibliotekah, med drugim v Pragi, Oxfordu, New Yorku in drugod. Razni avtorji mu pripisujejo še druga dela, predvsem več zbirk pridig. Zelo verjetno je, da je napisal več pridig in še kakšen drug teološki spis, vendar bi njegovo avtorstvo lahko dokazali le s kritično raziskavo besedil. Umrl je okoli leta 1280 v minoritskem samostanu v Kopru.

Vse od njegove smrti so ljudje gojili vero, da je Monaldo pridružen zboru svetnikov v nebesih. Njegove telesne ostanke so s častjo hranili v minoritski cerkvi sv. Frančiška do leta 1806, ko je Napoleon samostan ukinil. Bratje so relikvije bl. Monalda izročili sestram klarisam. Kmalu so tudi te morale zapustiti svoj samostan. Po razpustitvi samostana so klarise prenesle relikvije v privatno kapelo družine Gravisi, ki se je nahajala ob cesti iz Kopra v Izolo. Relikvije so preko družine Gravisi končno prišle v koprsko stolnico, kjer so jih nekoč celo hoteli pokopati na pokopališču. Leta 1901 je škof dovolil, da se skrinjica z relikvijami izroči cerkvi sv. Ane. 24. junija 1904 je škof dr. Frančišek Nagl pregledal svete kosti in potrdil njihovo javno čaščenje. 1. avgusta 1904 so bile relikvije postavljene v cerkev sv. Ane v javno čaščenje. Skrinja z relikvijami je bila pred letom 1954 skrivaj prenesena v Benetke, nato pa v cerkev sv. Marije Velike v Trstu. Relikvije so še vedno tam in sicer v stranski kapeli.
Od 6. do 9. novembra 2014 so v Kopru potekali Monaldovi dnevi. 6. novembra 2014 je ob godu bl. Monalda v koprski stolnici vodil somaševanje msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof. V petek, 7. novembra 2014, smo po znanstvenem simpoziju o p. Atanaziju Koncjančiču OFM, prenesli relikvije bl. Monalda v nekdanjo minoritsko cerkev sv. Frančiška. Somaševanje v nekdanji minoritski cerkvi sv. Frančiška, ki je sedaj protokolarni prostor MO Koper,  je vodil prov. minister minoritov p. Milan Kos. V soboto, 8. novembra 2014, so prenesli relikvije in jih izpostavili v čaščenje v minoritski cerkvi sv. Frančiška v Piranu. V nedeljo, 9. novembra 2014, so bile v frančiškanski cerkvi sv. Ane v Kopru in popoldanskih urah ponovno vrnjene v Trst, kjer jih hranijo.
Dragi bratje, naj bo tudi to priložnost, da bolje spoznamo našo zgodovino in tudi mi vsak dan odločno stopamo po poti svetosti, kakor nam jo kaže sv. Frančišek in njegovi bratje.

p. Milan Kos
prov. minister

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 1/2020

Glasilo province: št. 1/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2