Filialna hiša sv. Doroteje v Dornavi

Dornava 128a , 2252 Dornavadornava2
Tel.: (02) 7550 - 751
Elektronska pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
www.zupnija-dornava.rkc.si

Predstojnik hiše: p. Emil Križan

 

Prvič zasledimo ime te vasi v starem salzburškem urbarju leta 1322. Lastniki in branitelji tega kraja so bili salzburški škofje, a so ga dali v fevd Gospodom Ptujskim.

Dornava je znana po baročnem gradu. Grof Dizma Attems je v letih 1737 - 1740 zgradil na mestu nekdanjega lovskega gradiča mogočen grad v baročnem slogu, ki je sedaj ponos kraja. V gradu je bila tudi lepa kapela v čast Marijinemu brezmadežnemu spočetju. Sedaj služi ta prostor kot delavnica!
Cerkev sv. Doroteje v Dornavi je po zgodovinskih virih bila zgrajena leta 1519, saj jo je 26. oktobra 1519 posvetil lavantinski škof L. Pewerl.

Ob dvestoti obletnici te prvotne cerkvice, leta 1725, so krajani cerkvico podrli in jo zgradili na novo v sedanji velikosti. Zgradili so cerkveni stolp in jo znotraj opremili. Leta 1740 je orglarski mojster Janez Janeček iz Celja napravil za cerkev manjše orgle (pozitiv), ki še danes služijo svojemu namenu, vendar kličejo k temeljiti prenovi. Za leto 1790 je zapisano da spada podružnična cerkev s. Doroteje k župniji sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Dornava je postala samostojna župnija leta 1965. Župnija obsega področja občin Dornava - Polenšak in Ptuj. Vanjo spada šest vasi in šteje okrog 2200 župljanov.
Župnija je dejavna na mnogih področjih, v njej delujejo tudi razne župnijske skupine, vodijo pa jo patri minoriti iz samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju.
Leta 1999 se je začel graditi župnijski dom, ki sedaj že služi svojemu namenu.

naslovna n2

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 2/2020

Glasilo province: št. 2/20

 logo sporocila

 

 

 

Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2